Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský útok prinútil Rusko reagovať: Iniciatíva sa presúva k Ukrajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že ruské sily založili požiar v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Predstaviteľ okupačnej správy medzitým vyhlásil, že požiar vznikol pri ukrajinskom ostreľovaní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Spojovacia služba 72. samostatnej mechanizovanej brigády:

Spojovacia služba 72. samostatnej mechanizovanej brigády (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:56 Ruského prezidenta Vladimira Putina je potrebné prinútiť uzavrieť mier, keďže je tak veľmi odhodlaný bojovať. Uviedol to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

Cezhraničný útok ukrajinskej armády na Kurskú oblasť na juhozápade Ruska je pre Ukrajinu otázkou bezpečnosti, povedal Zelenskyj. Dodal, že ukrajinské sily dostali pod kontrolu oblasti, odkiaľ Rusko podnikalo útoky na Ukrajinu.

20:00 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok uviedla, že Moskva sa snaží nepravdivo obviniť ukrajinskú armádu z páchania vojnových zločinov počas bojov v pohraničnej Kurskej oblasti na juhozápade Ruska. Informuje o tom agentúra Reuters. SBU v príspevku na platforme Telegram napísala, že má informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo zinscenovať zločiny, z ktorých bude viniť Ukrajinu.

19:39 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyzval ozbrojené sily svojej krajiny, aby zatlačili ukrajinské jednotky po ich nečakanej ofenzíve, ktorú podnikli hlboko do južnej Kurskej oblasti v Rusku. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

19:16 Spojené štáty a ich spojenci sú pripravení na rýchlu a tvrdú reakciu, ak by sa Irán rozhodol dodať Rusku balistické rakety. Povedal to dnes hovorca americkej diplomacie po tom, čo agentúra Reuters v piatok informovala, že Teherán by mohol čoskoro začať Rusom posielať stovky rakiet. Podrobnosti o možných odvetných opatreniach ihneď nespresnil.

19:04 Ruské jednotky postúpili v smere na Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedli analytici ukrajinského projektu Deepstate pokladaného za blízky ukrajinskej armáde. Ruské ministerstvo obrany dnes popoludní podľa agentúry TASS oznámilo dobytie obce Lysyčne v Doneckej oblasti, dedina sa nachádza asi 20 kilometrov východne od Pokrovska.

"Ruské ozbrojené sily zvýšili tempo ofenzívy v doneckom smere," uviedlo ďalej ruské ministerstvo obrany. Okrem toho hlásilo, že ruské invázne sily kontrolujú niektoré časti ukrajinskej Krasnohorivky. Moskva tiež uviedla, že jej vojaci v júli ovládli 19 obcí v Doneckej oblasti.

17:55 Ukrajinskí vojaci majú pod kontrolou približne 1000 kilometrov štvorcových ruskej Kurskej oblasti, vyhlásil dnes hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát viac, ako je rozloha Prahy, ktorá má 496 kilometrov štvorcových. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády sa k ofenzíve v Kurskej oblasti vyjadril prvýkrát, podotkla agentúra Reuters. Urobil tak na rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími činiteľmi.

17:40 Rusko by sa malo zúčastniť na druhom mierovom summite o Ukrajine. Uviedol to švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis v pondelok po schôdzke so svojím talianskym kolegom Antoniom Tajanim, píše agentúra Reuters.

17:30 Ruské sily znížili počet bombových útokov na pohraničné osady v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol v pondelok oblastný gubernátor Oleh Synjehubov. Moskovské jednotky sa medzitým snažia odraziť cezhraničný útok Ukrajiny v Kurskej oblasti. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

16:27 Súd v Moskovskej oblasti, ktorá obklopuje ruskú metropolu, odsúdil na štyri roky v trestaneckej kolónii šéfa uzbeckého krajanského spolku Usmana Baratova za to, že na sociálnej sieti preposlal vtip, ktorý sa pre nedostatok vajec v Rusku domáhal návratu kohútov z frontu. Súd uznal Baratovho vinným z vyvolávania nenávisti voči účastníkom ruského ťaženia proti Ukrajine. Baratov označil rozsudok za hanbu ruskej justície, napísal server Meduza.

15:03 Poľsko dnes podpísalo zmluvu v hodnote 1,23 miliardy dolárov na výrobu 48 zariadení na odpaľovanie rakiet, ktoré budú súčasťou amerického systému protileteckej obrany Patriot. Oznámil to minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Podľa kontraktu medzi poľskou skupinou Huta Stalowa Wola a americkou spoločnosťou Raytheon sa odpaľovacie zariadenie M903 budú vyrábať v Poľsku a poľská armáda ich dostane v rokoch 2027 až 2029.

Poľské médiá pripomínajú, že zariadenie na odpaľovanie rakiet M903 je súčasťou druhej fázy programu Wisla, v rámci ktorého má byť poľské letectvo vybavené celkom ôsmimi batériami systému protivzdušnej obrany Patriot. V prvej fáze programu Poľsko kúpilo dve batérie, v druhej má ísť o šesť batérií.

14:54 Ukrajinským hasičom sa v pondelok podarilo v Odeskej oblasti uhasiť rozsiahly požiar, ktorý ohrozoval sklady obilia. Oznámila to záchranná služba, informuje Reuters. Plamene čiastočne poškodili istý objekt v miestnej obci Vizyrka. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa. Z oblasti nehlásili obete na životoch ani zranených.

14:29 Ukrajina sa útokom na ruskú Kurzkú oblasť pokúsila zlepšiť svoje vyjednávacie pozície, spomaliť ruský postup na iných úsekoch frontu, zastrašiť ruskú spoločnosť a destabilizovať pohraničné oblasti. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin na dnešnej porade s účasťou gubernátorov pohraničných regiónov. Za hlavnú úlohu Putin označil vyhnať nepriateľa z ruského územia.

14:24 Ruské úrady rozšírili v pondelok územie, z ktorého evakuujú svojich obyvateľov, o ďalší okres v pohraničnej Kurskej oblasti. Od uplynulého utorka pritom z tejto oblasti, kde prebieha invázia ukrajinských síl, evakuovali už viac ako 76-tisíc ľudí. V pondelok okrem toho Rusi začali evakuovať aj časť susednej Belgorodskej oblasti, uvádza agentúra AFP.

12:52 Satelitné snímky ukazujú škody na meracej stanici plynu v meste Sudzha. Rádio Sloboda zverejnilo satelitné snímky meracej stanice v meste Sudzha, cez ktorú prechádza ruský plyn do Európy. Ako vyplýva z analýzy fotografií, ktorú vykonala publikácia, časť poškodení sa na nich objavila medzi 9. a 10. augustom a časť medzi 10. a 11. augustom. Na fotografii z 11. augusta je vidieť, že jedna z administratívnych budov stanice bola takmer úplne zničená, ako aj jedno z miest, kde je nainštalované meracie zariadenie. Gazprom zároveň v pondelok ráno tvrdil, že pokračuje v čerpaní plynu cez GIS Sudža do Európy v obvyklom objeme.

12:50 Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov oznámil, že obyvatelia Krasnojarského okresu, ktorý sa nachádza na hranici s Ukrajinou, budú evakuovaní v dôsledku hlásených aktivít ukrajinskej armády v oblasti.

11:32 K 30. júnu 2024 malo približne 4,3 milióna občanov Ukrajiny, ktorí utiekli pred ruskou vojenskou agresiou, štatút dočasnej právnej ochrany v členských krajinách EÚ, z toho takmer 123.000 na Slovensku. Vyplýva to z najnovšej správy Eurostatu, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

11:15 Na Ukrajine zadržali pre podozrenie z korupcie jedného zo štyroch námestníkov ministra energetiky a tri ďalšie osoby. Oznámila to v pondelok tamojšia prokuratúra s tým, že zadržaní údajne prijali časť z úplatku, ktorý dosahoval takmer pol milióna eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a stanice Sky News.

10:56 Ruské jednotky postúpili v smere na Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedli analytici ukrajinského projektu DeepState, pokladaného za blízky ukrajinskej armáde. "Nepriateľ postúpil pri obciach Pantelejmonivka, Pivnične, Ňju-jork a jeho okolí," napísali analytici, citovaní agentúrou Unian. Tá dodala, že podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruské vojská za podpory letectva štyrikrát pokúsili preraziť obranu pri Torecku; dva útoky boli odrazené a dva ešte pokračujú, tvrdí ukrajinské velenie.

10:54  Útok ukrajinských jednotiek v ruskej Kurskej oblasti umožnil Kyjevu aspoň dočasne prevziať iniciatívu na jednom z úsekov frontu, upozornili analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Pripomenuli, že od vlaňajšieho novembra iniciatíva na celom bojisku patrila Rusku, čo mu umožňovalo určovať miesto, čas, rozsah a ďalšie požiadavky na vedenie bojových akcií. Ukrajinu to nútilo vynakladať materiálne a ľudské zdroje v obranných operáciách, podnikaných v reakcii na ruské útoky. Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti prinútila Kremeľ a ruské velenie reagovať a presúvať sily do oblasti, kde ukrajinské vojská prešli do útoku.

"Ruský prezident Vladimir Putin a ruské vojenské velenie pravdepodobne nesprávne vyhodnotili, že Ukrajina chýba schopnosti narušiť ruské držanie iniciatívy. Schopnosť Ukrajiny dosiahnuť operačné prekvapenie a napadnúť ruskú iniciatívu na celom bojisku spochybňuje operačné a strategické predpoklady, na ktorých stojí súčasné ruské útočné úsilie na Ukrajine," myslí si ISW.

9:47 Telegramový kanál Baza s odvolaním sa na ruských vojenských spravodajcov píše, že ukrajinskí vojaci sa do Krasnojaružského okresu snažili preniknúť cez jeden z hraničných priechodov s nasadením tankov, obrnených vozidiel a pechoty. K dnešnému ránu sa vraj ale Ukrajincom nepodarilo sa na ruské územie v týchto miestach dostať.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Nikolaj Volobujev, šéf Belovského okresu v Kurskej oblasti, uviedol, že v tomto okrese pri hraniciach s Ukrajinou v nedeľu operovali diverzné skupiny ukrajinskej armády, čo vyvolalo veľký zmätok a paniku. Situácia je podľa neho "stabilná, ale veľmi napätá". Pokračuje dobrovoľná evakuácia obyvateľov regiónu. Ruskojazyčný servis BBC píše, že o preniknutí ukrajinských vojakov do Belovského okresu v nedeľu najskôr informovali ruskí vojnoví spravodajcovia, potom sa ale od svojich správ dištancovali. A ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu popoludní uviedlo, že ukrajinský "pokus o prielom" do Belovského okresu ruská armáda zmarila.

9:18 Ukrajinská armáda v Kurskej oblasti ukoristila úplne nový ruský tank T-80BVM s plnou nádržou a muníciou.

9:17 Rogov dnes po polnoci napísal, že plamene boli "úplne uhasené". Z útoku na zariadenie opäť obvinil ukrajinské ozbrojené sily. "Chladiaca veža zvnútra úplne vyhorela, ale nehrozí jej zrútenie," citovala agentúra TASS hovorkyňu elektrárne Jevgeniju Jašinovú. Ruskojazyčný servis BBC uvádza, že súčasťou Záporožskej jadrovej elektrárne sú dve veže, ktoré stoja mimo areálu elektrárne na severnej strane chladiacej nádrže. Používali sa, keď elektráreň pracovala na plný výkon.

Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) ubezpečila, že škody spôsobené požiarom nemajú priamy vplyv na bezpečnosť jadrových blokov. Upozornila však, že každý požiar v areáli elektrárne alebo v jej okolí so sebou nesie hrozbu rozšírenia požiaru aj na zariadenia, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť elektrárne.

7:07 Ruské úrady evakuujú časť Belgorodskej oblasti pre "aktivitu" ukrajinských síl v oblasti. V pondelok to uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajinské sily vedú od utorka ofenzívu v susednej Kurskej obalsti. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Rusko zároveň uviedlo, že nad Belgorodskou oblasťou v noci zostrelilo päť ukrajinských dronov. V Kurskej oblasti sa ruským silám podarilo zostreliť 11 bezpilotných lietadiel. Protivzdušná obrana pracovala aj vo Voronežskej oblasti, kde zostrelila dva drony. Rusko v Kurskej oblasti od utorka vedie intenzívne boje so stovkami ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

6:38 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu večer potvrdila, že v areáli Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ležiacej na juhu Ukrajiny vypukol požiar, nepredstavuje však hrozbu pre jadrovú bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AFP. Odborníci MAAE videli po viacerých výbuchoch, ktoré bolo počuť večer, hustý tmavý dym stúpajúci zo severného sektora ZAES. Nebol hlásený žiadny vplyv na jadrovú bezpečnosť," uviedla MAAE v stanovisku na sociálnej sieti X.

5:54 Požiar v areáli Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ležiacej na juhu Ukrajiny, ktorý vypukol v nedeľu popoludní, bol uhasený. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej štátnej jadrovej agentúry Rosatom. Tá tvrdí, že požiar vypukol v jednej z dvoch chladiacich veží elektrárne, ktorej vnútorná konštrukcia bola vážne poškodená v dôsledku dvoch priamych zásahov z dronov vypustených ukrajinskými ozbrojenými silami. K zásahom údajne došlo v nedeľu o 20.20 a 20.32 h miestneho času. Požiar bol k 23.30 h uhasený silami ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

5:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko v lete podniklo takmer 2000 cezhraničných úderov z Kurskej oblasti na susednú ukrajinskú Sumskú oblasť. Tieto útoky si podľa neho zaslúžili "spravodlivú" odpoveď. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Zelenskyj vo vyjadrení na platforme Telegram uviedol, že hodnoty radiácie sú normálne. Požiar bolo podľa neho vidno z územia kontrolovaného Kyjevom. Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala Reuters. Ruský manažment elektrárne uviedol, že záchranári hasia požiar pri chladiacich vežiach, ktorý závod ani jeho bezpečnosť neovplyvnil.

Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch. ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu