Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Víťazstvo Madura v prezidentských voľbách sprevádza nespokojnosť: Vo Venezuele vypukli protesty

Nicolás Maduro Zobraziť galériu (2)
Nicolás Maduro (Zdroj: TASR/AP/Fernando Vergara)

CARACAS - Vo viacerých častiach venezuelskej metropoly Caracas a v ďalších mestách krajiny v pondelok vypukli protesty proti víťazstvu Nicolása Madura v nedeľňajších prezidentských voľbách. Informujú o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Búchanie na hrnce a iné nádoby sa volá "cacerolazo" a tento druh protestu je v Latinskej Amerike veľmi rozšírený. Demonštranti v štvrti Petare v Caracase vyjadrovali nahlas nespokojnosť s Madurom a niekoľko maskovaných osôb strhávalo jeho volebné plagáty. V meste bolo nasadené množstvo policajtov.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Maduro v nedeľňajších voľbách získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol. Viacerí politici v USA či v latinskoamerických krajinách vyjadrujú v spojitosti s výsledkami znepokojenie, zatiaľ čo lídri Číny, Kuby, Nikaraguy či Ruska zagratulovali Madurovi.

Preverenie výsledkov

Vlády Argentíny, Dominikánskej republiky, Ekvádora, Guatemaly, Kostariky, Panamy, Paraguaja, Peru a Uruguaja v spoločnom vyhlásení žiadajú úplné preverenie výsledkov a tiež okamžité zasadnutie Organizácie amerických štátov (OEA). Panamská vláda oznámila stiahnutie svojho diplomatického personálu z Venezuely.

Volebné víťazstvo Madura v pondelok odmietla aj venezuelská opozícia. Jej líderka María Corina Machadová s odvolaním sa na nezávislé prieskumy povedala novinárom, že zvíťazil González Urrutia.

Bezpečnostné sily použili proti demonštrantom slzný plyn

Venezuelské bezpečnostné jednotky v pondelok použili slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí spochybňujú víťazstvo prezidenta Nicolása Madura v nedeľňajších prezidentských voľbách. Informuje o tom agentúra AFP. Protesty vypukli počas pondelka vo viacerých častiach venezuelskej metropoly Caracas a v ďalších mestách krajiny. Demonštranti skandovali heslá ako: "Sloboda, sloboda!" a "Táto vláda padne!". Niekoľko maskovaných osôb strhávalo Madurove volebné plagáty. V meste bolo nasadené množstvo policajtov

Venezuela stiahne pre spochybnenie volieb diplomatov z latinskoamerických krajín

Venezuela v pondelok oznámila stiahnutie svojich diplomatov zo siedmich latinskoamerických krajín, ktoré spochybnili volebné víťazstvo Nicolása Madura v nedeľňajších prezidentských voľbách. Informuje o tom agentúra AFP. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že odmieta "intervenčné kroky a vyhlásenia" vlád Argentíny, Čile, Kostariky, Peru, Panamy, Dominikánskej republiky a Uruguaja, ktoré podpísali spoločné vyhlásenie požadujúce úplné preverenie výsledkov volieb. Krajiny žiadali aj o okamžité zasadnutie Organizácie amerických štátov (OEA).

Viac o téme: VoľbyProtestyVenezuelaCaracasNicolás MaduroPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu