Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Maduro hovorí o pokuse opozície o prevrat: Neuznala výsledok volieb

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Jesus Vargas)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro uviedol, že v pondelok sa v krajine uskutočnil pokus o prevrat. Opozícia odmietla uznať jeho víťazstvo v nedeľňajších prezidentských voľbách. Informujú AFP a EFE.

"Opäť sa vo Venezuele pokúšajú uskutočniť štátny prevrat fašistického a protirevolucionárskeho charakteru," uviedol Maduro na podujatí venezuelskej Národnej volebnej rady (CNE), ktorá ho v pondelok oficiálne vyhlásila za víťaza volieb.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Venezuelský minister spravodlivosti a Madurov spojenec Tarek William Saab uviedol, že prokuratúra vyšetruje údajný kybernetický útok na volebný systém v krajine. Dodal, že s útokom má spojenie líderka opozície María Corina Machadová a ďalší dvaja opoziční politici.

Maduro v nedeľňajších voľbách získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol. Elvis Amoroso z CNE povedal, že Venezuelčania Madura opätovne zvolili za prezidenta na obdobie rokov 2025 - 2031. Súčasný prezident je pri moci od roku 2013. Viacerí politici v USA či v latinskoamerických krajinách vyjadrujú v spojitosti s výsledkami znepokojenie, zatiaľ čo lídri Číny, Kuby, Nikaraguy či Ruska zagratulovali Madurovi.

Vlády Argentíny, Dominikánskej republiky, Ekvádora, Guatemaly, Kostariky, Panamy, Paraguaja, Peru a Uruguaja v spoločnom vyhlásení žiadajú úplné preverenie výsledkov a tiež okamžité zasadnutie Organizácie amerických štátov (OEA). Panamská vláda oznámila stiahnutie svojho diplomatického personálu z Venezuely. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok oznámil, že jeho vláda uzná Madura za prezidenta v prípade, ak jeho víťazstvo potvrdí CNE

Viac o téme: OpozíciaPokus o prevratVýsledky voliebVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu