Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Voľby starostu Grékmi obývaného mestečka vyhral grécky socialista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TIRANA - Voľby starostu albánskeho mestečka Himara vyhral kandidát vládnucej Socialistickej strany Vangjel Tavo. Vyplýva to z predbežných výsledkov nedeľného predčasného hlasovania.

Ako v pondelok pripomenula agentúra AP, obyvatelia Himary si minuloročných komunálnych voľbách za starostu zvolili Fredisa Belerisa z tamojšej gréckej menšiny, a to aj napriek tomu, že ho dva dni pred voľbami zadržali pre podozrenie z kupovania hlasov. Od svojho zadržania bol vo väzbe a neskôr i vo väzení.

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V nedeľu prišlo v Himare voliť 37,61 percenta voličov, čo je o tri percentá viac ako vo voľbách minulý rok. Podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) voľby prebehli bez problémov. Opozícia však upozornila, že svoje volebné právo nemohlo využiť približne 6000 ľudí, a to z dôvodu neplatných dokladov.

Počas predchádzajúcich volieb pritom volebná komisia na žiadosť niektorých politických strán a na základe rozhodnutia vlády umožnila voliť aj ľuďom s neplatnými preukazmi. Tento rok podľa šéfa ÚVK Ilirjana Celibashiho takáto žiadosť nebola podaná. Zvolený starosta má tiež grécky pôvod, podobne ako aj jeho protikandidát Petro Gjikuria. Väčšinu v miestnom zastupiteľstve majú socialisti, doplnila AP.

Grécko dokonca pohrozilo

Prípad spomínaného Belerisa, ktorý má grécke i albánske občianstvo a v júni bol zvolený za poslanca Európskeho parlamentu (EP) za grécku vládnu konzervatívnu stranu Nová demokracia, opäť naštrbil vzťahy medzi Tiranou a Aténami. Beleris aj Atény totiž tvrdia, že jeho odsúdenie bolo politicky motivované. Grécko dokonca pohrozilo, že pozastaví snahu Albánska o vstup do Európskej únie.

Beleris dostal minulý mesiac päťdňovú priepustku z väzenia, aby sa zúčastnil na otváracom zasadnutí EP v Štrasburgu. Následne sa vrátil do Albánska, aby si odpykal zvyšok trestu, ktorý by mu mal vypršať v októbri. Albánski predstavitelia však tvrdenia Grécka dôrazne odmietajú a odvolávajú sa na nezávislosť svojho súdnictva.

Bývalá komunistická krajina Albánsko, ktorá je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), má historicky napäté vzťahy s Gréckom zväčša v súvislosti s otázkami práv gréckej menšiny a početnej albánskej komunity v Grécku.

Viac o téme: StarostaGréckoVoľbySocialista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu