Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Poplach v Rumunsku: VIDEO Z neba začali padať HORIACE trosky z Ruska! Sirény zneli takmer celú noc

Útok na ukrajinský prístav Izmail pocítili na vlastnej koži aj obyvatelia rumunského okresu Tulcea Zobraziť galériu (2)
Útok na ukrajinský prístav Izmail pocítili na vlastnej koži aj obyvatelia rumunského okresu Tulcea (Zdroj: X/Forster Monitoring, YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty, Getty Images)

TULCEA – Vojna medzi ukrajinskými a ruskými ozbrojenými silami už priamo ovplyvňuje aj ich susedov. Počas leteckých útokov na ukrajinské ciele začali padať horiace trosky aj na neutrálne územie. Na takýto scenár môže v konečnom dôsledku doplatiť najmä civilné obyvateľstvo.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 855 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Ruské sily počas noci na 24. júla opäť útočili na niekoľko ukrajinských cieľov. Počas nich vystrelili niekoľko rakiet Iskander-M a útočili aj bezpilotnými lietadlami. Zaúradoval však ukrajinský protivzdušný systém obrany. Ako píše Defense Romania, pod paľbou sa ocitlo najmä letisko Krivoj Rog a vojenské zariadenia v regióne Dnepropetrovsk. 

Zasiahnuté aj rumunské územie 

Okrem toho bol zasiahnutý aj región Poltava. Cieľom bolo letisko, ktoré sa snažia Ukrajinci opäť dať do prevádzky. V prístave Izmail, Odeská oblasť, chceli Rusi odrezať vojenské dodávky pre Ukrajinu od NATO. Pri útokoch boli zničené autá a obrnené vozidlá, ktoré smerovali do frontovej línie spoločne s personálom, zbraňami a muníciou. Útoky mali prebehnúť aj pri Kyjeve a v Charkovskej oblasti. Radio Free Europe/Radio Liberty informuje, že ruské sily útočili len 200 metrov od hraníc s Rumunskom.

Prístav Izmail leží v tesnej blízkosti s Rumunskom. Počas noci počuli domáci obyvatelia najmenej desať výbuchov. Na sociálnej sieti X sa dokonca objavilo video, ako jeden z dronov Shahed vletel do vzdušného priestoru Rumunska a pri Plaure explodoval. Rumuni mali na útoky reagovať dokonca vypustením svojich F-16. Rumunský rezort obrany na toto tvrdenie ešte nereagoval žiadnym oficiálnym vyhlásením.

V rumunskom okrese Tulcea dokonca zazneli sirény a bol spustený letecký poplach, píše Digi 24.ro. "Vo včerajších hodinách, okolo 02:20 v noci, vydal Generálny inšpektorát pre mimoriadne situácie RO-alert poplachovú správu pre severnú oblasť okresu Tulcea. Miestne obyvateľstvo bolo informované o možnosti pádu zasiahnutých objektov zo vzdušného priestoru na územie v blízkosti hranice s Ukrajinou," informovala rumunská strana.

Poplach bol spustený 10 minút po tom, ako sa v tesnej blízkosti Tulcey objavili prvé drony. Sirény bolo počuť až do skorých ranných hodín. 

Viac o téme: BombardovanieBojové lietadláKyjevTulceaRumunskoCharkovDronyLetecký útokVojn ana UkrajineIzmailPoltava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu