Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Kráľ Karol III. priletí do Sydney na svoju 17. návštevu krajiny: Pôjde o jeho najnáročnejšiu zahraničnú cestu

Britský kráľ Karol III. s Kamilou Zobraziť galériu (2)
Britský kráľ Karol III. s Kamilou (Zdroj: TASR/AP/Joe Giddens)

SYDNEY - Kráľ Karol III. v piatok pricestuje do Austrálie. Pôjde o jeho najnáročnejšiu zahraničnú cestu, odkedy mu vo februári diagnostikovali rakovinu.

Vládnuci britský monarcha krajinu naposledy navštívil v roku 2011, keď sprevádzal svoju matku - kráľovnú Alžbetu II.Kráľ Karol po 20-hodinovom lete pristane v Sydney, kde ho prijme premiér Anthony Albanese a ďalší vysokopostavení predstavitelia. Na kráľovu počesť na mnohých vládnych budovách vztýčia kráľovu vlajku a na budovu Opery v Sydney budú premietať zábery z jeho 16 predchádzajúcich návštev v Austrálii.

Kráľ Karol III. priletí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Henry Nicholls/Pool Photo via AP)

Kráľ spolu s manželkou kráľovnou Kamilou po šiestich dňoch strávených v Austrálii letecky navštívia aj ostrovný štát Samoa v Tichom oceáne. Očakáva sa, že kráľ Karol pracovnú cestu do Samoy, ktorú sužujú časté záplavy a požiare, využije na to, aby poukázal na nebezpečenstvo zmeny klímy.

Kráľ sa tiež stretne s vedcami špičkového laboratória na výskum rakoviny. Jeho program bude zahŕňať aj podujatie pred slávnou Operou v Sydney a komunitnú grilovačku.S výnimkou zapálených prívržencov monarchie je postoj verejnosti ku kráľovej návšteve pomerne ľahostajný.

Viac o téme: Návšteva AustráliaSydneyKráľ Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu