Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Smrť vodcu Sinwára v Rafahu: TOTO našli pri jeho tele, Netanjahu hovorí o začiatku konca

Jahjá Sinwár
Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/PAP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára znamená "začiatok konca" vojny v Gaze, uviedol v noci na piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zároveň potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

7:47 Mnohí Izraelčania vo štvrtok oslavovali zabitie vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára v Pásme Gazy. Na videozáznamoch vidno, ako ľudia z mesta Ašdod tlieskali a pískali, keď sa dozvedeli o smrti Sinwára. Ďalšie video ukázalo radosť návštevníkov pláže po tom, ako im správy o likvidácii vodcu Hamasu oznámili prostredníctvom reproduktora.

7:15 Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

6:58 Iránska misia pri Organizácii Spojených národov (OSN) v noci na piatok uviedla, že zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára povedie k posilneniu "odporu" v regióne.

6:40 Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život v stredu 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť vo štvrtok. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

6:35 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval vo štvrtok Izrael pred akýkoľvek "rozsiahlym násilným presunom" civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z "nevyhnutných vojenských dôvodov".

6:28 Talianska premiérka Giorgia Meloniová vo štvrtok uviedla, že zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára uvoľnilo cestu pre "novú fázu" v prebiehajúcom smrtiacom konflikte v Pásme Gazy.

6:24 Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár bol "prekážkou v dosiahnutí naliehavo potrebného prímeria a bezpodmienečného prepustenia všetkých rukojemníkov" zadržiavaných v Pásme Gazy, uviedol vo štvrtok v súvislosti so zabitím Sinwára šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. "Jahjá Sinwár bol terorista vedený na zozname EÚ, zodpovedný za ohavný útok (na Izrael) zo 7. októbra (2023)," uviedol Borrell na platforme X.

6:18 Britský premiér Keir Starmer vo štvrtok vyzval na prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantmi v Pásme Gazy a vyhlásil, že jeho krajina "nebude smútiť" v súvislosti so smrťou vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára.

6:12 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy. Biden to povedal reportérom po tom, čo jeho prezidentský špeciál Air Force One pristál na letisku v nemeckej metropole Berlín.

6:08 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára ponúka kľúčovú "príležitosť" na ukončenie rok trvajúcej vojny Izraela s palestínskymi militantmi v Pásme Gazy. "Musíme sa chopiť tejto príležitosti na zaistenie prepustenia všetkých rukojemníkov a na to, aby sa táto vojna konečne skončila," povedal Macron novinárom v Bruseli po rokovaniach s ďalšími lídrami EÚ.

6:01 Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa vo štvrtok potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Jahjá Sinwár je mŕtvy. Bol zabitý v Rafahu odvážnymi vojakmi izraelských obranných síl," povedal Netanjahu po anglicky vo videozázname, ktorý zverejnil jeho úrad. "Nie je to koniec vojny v Gaze, je to však začiatok jej konca," dodal izraelský premiér.Zabitie Sinwára potvrdili vo štvrtok. Vodcom hnutia Hamas bol Sinwár od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne.Izraelská polícia podľa AFP ešte vo štvrtok uviedla, že telo Sinwára previezli do Národného centra pre forenznú medicínu v Tel Avive s cieľom "ďalšieho preskúmania".

Izraelské médiá medzitým odvysielali vyjadrenia jedného z vojakov, ktorí sa podieľali na zabití lídra Hamasu, napísal spravodajský web Times of Israel (TOI).Izraelskí vojaci podľa neho raketou zasiahli budovu, v ktorej sa Sinwár nachádzal. Na miesto vzápätí po tom vyslali aj dron, aby pomocou neho potvrdili, že bol pri útoku zabitý. V tomto momente ešte vojaci nevedeli, že terorista, na ktorého cielili, bol Sinwár.Keď dron dorazil do zničenej budovy, zranený Sinwár, ktorý mal tvár zahalenú šatkou, sa na dron pokúsil hodiť akýsi predmet, aby ho tak zneškodnil. V tej chvíli však už bola na neho nasmerovaná ďalšia paľba, ktorá ho pripravila o život.

Na snímkach z miesta útoku bolo vidieť, že pri Sinwárovi našli okrem iných materiálov aj peňažnú hotovosť, identifikačné karty a cukríky značky Mentos, píše TOI.Noviny The Jerusalem Post uviedli, že pri tejto operácii izraelskej armády neprišiel o život žiaden zo zadržiavaných rukojemníkov v Gaze.Pri Sinwárovi podľa novín našli aj samopal AK-47, zapaľovač a identifikačnú kartu jedného zo zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Viac o téme: VodcaZabitieIzraelBenjamin NetanjahuPásmo GazyJahjá Sinwár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu