Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Bukurešť chce vojenský koridor medzi Rumunskom, Bulharskom a Tureckom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunský minister obrany Angel Tilvar podpísal vo štvrtok na okraji zasadnutia NATO v Bruseli list o zámere vytvoriť vojenský koridor medzi Rumunskom, Bulharskom a Tureckom. Cieľom je zlepšiť prepojenosť krajín a schopnosť rýchlej reakcie a podporiť úsilie NATO o zaistenie bezpečnosti v oblasti Čierneho mora, uviedlo ministerstvo.

V súvislosti so súčasnou zložitou bezpečnostnou situáciou vo svete vznikla naliehavá potreba zefektívniť a zosúladiť logistické procesy, ktoré sú potrebné pri nasadení ozbrojených síl v regióne, píše sa v tlačovej správe ministerstva. List sa zameriava na vytvorenie koordinovanej siete hlavných zásobovacích trás medzi tromi krajinami. Cieľom je zabezpečiť rýchlu a bezpečnú prepravu jednotiek, vybavenia a vojenského materiálu, uviedlo ministerstvo.

"Vojenská mobilita má zásadný význam pre zabezpečenie plynulého plnenia našich misií, ako aj pre udržanie stability a bezpečnosti v regióne. Spolupráca Rumunska, Bulharska a Turecka je dôkazom nášho odhodlania podporovať kolektívnu obranu a prispievať ku globálnej bezpečnosti," uviedol Tilvar.Podľa ministra obrany je vojenská mobilita jednou z najdôležitejších súčastí spolupráce NATO a EÚ a tiež základným prostriedkom odstrašovania a obrany v čiernomorskom regióne.

Viac o téme: TureckoBulharskoBukurešťRumunskoVojenský koridor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu