Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Svetoví lídri odsúdili ATENTÁT na Trumpa, myslia naňho aj obete útoku: Je to CHORÉ, vyjadril sa prezident Biden

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: koláž SITA/AP Photo/Gene J. Puskar, AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Sobotňajší atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska, informujeme.

Európski lídri odsúdili atentát na Donalda Trumpa

Atentát na Donalda Trumpa je šokujúcim momentom nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý slobodný a demokratický svet, uviedol v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa českého prezidenta Petra Pavla násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, a preto treba útok na bývalého prezidenta USA jednoznačne odsúdiť.

Prezident ČR na sieti X uviedol, že napätá atmosféra v spoločnosti nikomu neprospieva a politici sa musia pokúsiť situáciu upokojiť. Na atentát na bývalého prezidenta Spojených štátov reagoval na Facebooku aj český premiér Petr Fiala, podľa ktorého je politika súbojom názorov a násilie v nej nemá miesto.

Atentát odsúdil aj poľský premiér Donald Tusk. "V demokracii nie je násilie nikdy riešením politických sporov. Som si istý, že na tom sa všetci bez akýchkoľvek pochybností zhodneme," napísal Tusk taktiež na X.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát je hodný opovrhnutia a takéto násilné činy ohrozujú demokraciu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na X napísala, že streľba na Trumpovom predvolebnom mítingu naznačila "temné hodiny" pre americkú demokraciu, a uviedla, že násilie by nemalo byť prostriedkom politického konfliktu.

"V demokratických krajinách sa vo voľbách rozhoduje pomocou hlasovacích lístkov a nie pomocou zbraní," napísala Baerbocková.

Podľa rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena je politické násilie absolútne neprijateľné. "Sila našej liberálnej demokracie - rešpekt, rovnosť a pluralizmus - nesmie byť oslabená nenávisťou a násilím," napísal Bellen na sieti X.

Premiérka Talianska Giorgia Meloniová oznámila, že s obavami sleduje správy z Pensylvánie a že verí, že v nasledujúcich mesiacoch prezidentskej kampane zvíťazí dialóg a zodpovednosť nad nenávisťou a násilím.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril zhrozenie nad útokom a uviedol, že takéto násilie nemá žiadne ospravedlnenie a miesto nikde na svete. Násilie by podľa neho nemalo prevládať. Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvala streľba. Trump utrpel poranenie ucha, jeden z účastníkov mítingu zomrel, dvaja ďalší sú ťažko zranení. Americká tajná služba útočníka zastrelila.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu.

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku.

Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že je potrebné "rozhodne sa postaviť proti akejkoľvek forme násilia, ktorá spochybňuje demokraciu. Modlím sa za skoré uzdravenie bývalého prezidenta Trumpa."

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil". "Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov voči politickým predstaviteľom," dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že je "znechutený streľbou na bývalého prezidenta Trumpa" a zdôraznil, že "politické násilie nikdy nie je prijateľné". "Myšlienkami som s bývalým prezidentom Trumpom, účastníkmi podujatia a všetkými Američanmi," vyhlásil.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyneová na sieti X uviedla, že je streľbou hlboko šokovaná a zaželala exprezidentovi, aby sa rýchlo zotavil. Vyjadrila tiež sústrasť rodine obete z radov divákov. "Politické násilie nemá v demokracii miesto," dodala.

Biden po streľbe na Trumpa

Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto, uviedol úradujúci americký prezident Joe Biden po tom, ako bol jeho republikánsky protikandidát Donald Trump postrelený na predvolebnom mítingu v Pensylvánii, informujeme na základe správy agentúry AFP. "Som vďačný za správu, že je v poriadku a že sa mu darí. Modlím sa zaňho a jeho rodinu a za všetkých, ktorí boli na zhromaždení," uviedol Biden vo vyhlásení s tým, že čaká na ďalšie informácie.

Biden dúfa, že bude môcť s Trumpom "čoskoro" hovoriť. "Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto. Je to choré. Je to choré. Je to jeden z dôvodov, prečo musíme túto krajinu zjednotiť... Nemôžeme byť takíto, takéto niečo nemôžeme tolerovať," povedal Biden novinárom v mestečku Rehoboth Beach v štáte Delaware. "Myšlienka, že v Amerike dochádza k politickému násiliu alebo k takémuto násiliu, je jednoducho neslýchaná. Je to jednoducho nevhodné. Každý, každý to musí odsúdiť," zdôraznil americká hlava štátu.

Viac o téme: StreľbaSvetoví lídriJoe BidenAtentát na Donalda Trumpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu