Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Výroky pred voľbami môžu byť ostrejšie, zastal sa Babiša Najvyšší súd

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Výroky českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z roku 2021 o tom, že Piráti chcú Čechom nasťahovať domov migrantov, boli prednesené v predvolebnej kampani, a preto môžu byť podľa českého Najvyššieho súdu (NS ČR) ostrejšie. Vysvetlil tak, prečo zrušil rozsudok vrchného súdu, podľa ktorého musel Babiš na podnet Pirátov príspevky zmazať. Najvyšší súd poukázal na právo na slobodu prejavu. Na základe českých médií o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa Najvyššieho súdu rozhodol Vrchný súd v Prahe neúplne a nesprávne a o prípade bude musieť pojednávať znova. NS ČR podotkol, že vrchný súd nevzal do úvahy všetky relevantné kritériá potrebné pri zvažovaní pomeru práva na slobodu prejavu a práva na ochranu povesti právnickej osoby.

archívne video

Kauza Čapí hnízdo má na súde repete, Babiš kritizoval výpoveď znalca (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Babišov výrok bol podľa neho prednesený počas politickej kampane, kde je len malý priestor na obmedzovanie slobody slova. "Na výrok žalovaného je potrebné nazerať v kontexte, že ho predniesol politik v rámci predvolebnej kampane a voči žalobkyni (Českej pirátskej strane) výhradne v ich politickom styku a že jeho forma preto môže byť ostrejšia než pri výrokoch mimo politickú súťaž či mimo debatu o veciach verejných vo všeobecnosti," citovali slová sudcu Najvyššieho súdu Pavla Tůmu Seznam Zprávy.

Spor Babiša s Pirátmi sa týkal debaty o tzv. ekonomike zdieľania pred voľbami do Poslaneckej snemovne. V júni 2021 Babiš na vtedajšom Twitteri napísal, že Piráti plánujú "mapovať byty, zdaniť prebytočné metre a potom tam niekoho nasťahovať, najlepšie nejakého migranta". Piráti ho vyzvali, aby sa ospravedlnil, a keď tak neurobil, zažalovali ho za šírenie lží. Krajský súd pôvodne rozhodol, že výrok šéfa hnutia ANO nebol neoprávneným zásahom, lebo nebol vulgárny a povedal ho v predvolebnej kampani. Odvolací vrchný súd mal však iný názor a Babišovi nariadil, aby príspevok z účtu odstránil. Tento rozsudok však nakoniec zrušil Najvyšší súd.

Viac o téme: VoľbyČeskoAndrej BabišNajvyšší súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu