Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Český prezident zverejnil výsledky zo zdravotnej prehliadky: Akými chorobami trpí Pavel?

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel v stredu zverejnil správu zo zdravotnej prehliadky, ktorú absolvoval na prelome júna a júla v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe. Podľa jej výsledkov je schopný vykonávať všetky prezidentské povinnosti bez výnimky, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Komplexné vyšetrenia preukázali, že pán prezident je zo zdravotného hľadiska plne spôsobilý na vykonávanie všetkých náležitých povinností bez akýchkoľvek výnimiek," skonštatoval Pavlov lekár a bývalý riaditeľ ÚVN Miroslav Zavoral. Okrem fyzikálneho vyšetrenia a laboratórnych krvných testov urobil na žiadosť Pavla ďalšie preventívne špecializované vyšetrenia vrátane onkologickej prevencie. Prezident absolvoval vyšetrenia aj na internej a chirurgickej klinike a na rádiologickom oddelení.

archívne video

Petr Pavel na Pražskom hrade prijal slovenského prezidenta Petra Pellegriniho (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová/Jaroslav Novák)

Pavlov zdravotný stav je stabilný

Zavoral označil Pavlov zdravotný stav za stabilný a bez významných ochorení. Laboratórne vyšetrenia však ukázali napríklad vyššie hodnoty koncentrácie kyseliny močovej a cholesterolu v krvi. Odporučil mu preto pokračovať v liečbe už predtým predpísanými liekmi. Prezident preventívnu prehliadku absolvoval 27. júna a 4. júla. Zverejnenie posudku o svojom celkovom zdravotnom stave považuje za zodpovednosť voči občanom a funkcii, ktorú zastáva.

Zavoral bol ošetrujúcim lekárom aj Pavlovho predchodcu Miloša Zemana. Exprezident, ktorý bol počas výkonu funkcie opakovane hospitalizovaný, informácie o svojom zdravotnom stave takmer neposkytoval.

Viac o téme: ČeskoZdravotná prehliadkaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu