Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Slovenské a rakúske záchranky plánujú spoluprácu, oznámilo Ministerstvo zdravotníctva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Diana Semanová)

Bratislava 14. júna (TASR) - Slovenské a rakúske záchranky by mali v prihraničnom území spolupracovať. Cieľom je zabezpečiť v daných oblastiach čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti. O spolupráci podpísali obe krajiny rámcovú zmluvu. Schváliť ju má ešte parlament a ratifikovať prezident. Informovali o tom z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

archívne video

Ministerka zdravotníctva Dolinková počas brífingu v UNM (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"Slovenské záchranky by v prípade potreby a za presne definovaných podmienok zasahovali v Rakúsku a rakúske záchranky zase na Slovensku. Neodkladná zdravotná starostlivosť v mieste zásahu a preprava fyzickej osoby v ohrození života alebo zdravia do vhodného zdravotníckeho zariadenia sa bude poskytovať na základe vyhodnotenia tiesňového volania a žiadosti zmluvnej strany," vysvetlil rezort.

Slovenské a rakúske záchranky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Diana Semanová)

Zmluva sa vzťahuje na prihraničné územie Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja v SR a v Rakúsku na Spolkové krajiny Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň. "Cezhraničná spolupráca s Rakúskou republikou je síce historicky prvou zmluvou tohto charakteru, avšak v súčasnosti sa pripravuje obdobná zmluva v oblasti záchranných služieb aj s Českou republikou," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: SpoluprácaZáchrankySlovenskoRakúskoMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu