Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Viacero štátnych nemocníc získa vyše 27 miliónov na investičné projekty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Viacero štátnych nemocníc dostane financie na investičné projekty, realizované v rokoch 2025 až 2028. Celková suma schválených investičných projektov je 27,6 milióna eur. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

archívne video

Ministerka zdravotníctva Dolinková počas brífingu v UNM (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Zároveň avizovalo, že v dohľadom čase chce do nemocníc prerozdeľovať ďalšie prostriedky. Rezort schválil celkovo 18 investičných projektov s hodnotou nad jeden milión eur. Financie poputujú Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Národnému onkologickému ústavu v Bratislave, Psychiatrickej nemocnici Profesora Matulaya v Kremnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky, Národnému ústavu detských chorôb v Bratislave, Psychiatrickej liečebni Samuela Bluma v Plešivci a Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela Pezinok. Rezort podotkol, že sa pri výbere projektov zameral na zdravotnícke zariadenia, ktorým v uplynulých rokoch neboli pridelené financie.

"Robíme všetko pre to, aby sa do našich nemocníc dostali prostriedky na nevyhnutné rekonštrukcie a modernizáciu. Pre zlepšovanie zdravotnej starostlivosti o pacientov je nepochybne dôležité aj skvalitňovanie a modernizácia priestorového a prístrojového zariadenia zdravotníckych zariadení naprieč Slovenskom. Zároveň verím, že sa tak zvýši aj ich atraktivita pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí tak budú motivovaní zostať pracovať v slovenských nemocniciach," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Ministerstvo priblížilo, že investičné projekty sú rozdelené do troch skupín.

Ide o pokračujúce investičné projekty, ktorých realizácia sa začala už v roku 2024 a pokračuje v nasledovných rokoch, nové projekty, ktorých realizácia sa začne v roku 2025 a projekty, ktorých hlavným zdrojom financovania je plán obnovy, avšak budú vyžadovať finančné prostriedky na ich dofinancovanie.  Dolinková zároveň avizovala, že týmto krokom pomoc nemocniciam nekončí. "V dohľadnom čase sa ministerstvo zdravotníctva chystá prerozdeľovať ďalšie prostriedky do našich nemocníc. Takýmto spôsobom chceme riešiť situáciu v dlhodobo zanedbávaných zariadeniach, ktoré potrebujú modernizáciu a nové moderné prístrojové vybavenie," ozrejmila.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaInvestičné projektyŠtátne nemocnice27 miliónov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu