Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Americký gangster

V Americkom gangstrovi uvidíte Russella Crowa. Zobraziť galériu (4)
V Americkom gangstrovi uvidíte Russella Crowa.

Štyri ikony filmového priemyslu sa zišli pri kolíske akčnej drámy Americký gangster, ktorý ašpiruje na jeden z najsilnejších zážitkov, ktorý si v roku 2008 donesiete z kina.

Oscarmi ovenčení herci Russell Crowe (Gladiátor, Insider: Muž, ktorý vedel príliš mnoho) a Denzel Washington (Training Day, Hurikán v ringu) sa spojili s oscarovým scenáristom Steve Zaillianom (Schindlerov zoznam, Gangy v New Yorku) a nemenej úspešným režisérom Ridley Scottom (Gladiátor, Čierny jastrab zostrelený).

Vznikol strhujúci príbeh o vzostupe a páde jedného z najmocnejších mužov newyorského podsvetia a o obyčajnom policajtovi, ktorý ho dostal na kolená. Atmosféra prehrávanej vojny vo Vietname na začiatku sedemdesiatych rokov doľahla na Ameriku ako ťažká deka. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali buď v čiernych vreciach, alebo závislí na drogách a túto „záľubu“ lavínovito šírili medzi verejnosťou.

Biznisu s narkotikami sa okamžite chytili mafiánske klany, ktoré pre kľud na prácu neváhali masívne korumpovať celé policajné zbory. V tomto ovzduší sa zrodí čierna hviezda podsvetia Frank Lucas (Denzel Washington), ktorá vďaka vlastnej odvahe a inteligencii dokáže následne zaplaviť ulice New Yorku bezkonkurenčne najlepšou a pritom najlacnejšou drogou.

Vďaka tomu sa vyšvihne na samotný vrchol tamojších mafiánskych štruktúr, odkiaľ s bohorovným kľudom riadi svoje impérium a pomocou finančných injekcií i nečinnosť policajtov.

Detektív Richie Roberts (Russell Crowe) je medzi nimi bielou vranou a predovšetkým vďaka svojej povesti dostane za úlohu zostaviť protikorupčný tím , ktorý zmení zavedené poriadky. Ako prvého si vezmú na mušku distribútora mimoriadne dobrého materiálu za mimoriadne nízku cenu. Slučka sa pomaly sťahuje a blíži sa deň, kedy tieto dve individuality stanú tvárou v tvár. Z tej konfrontácie môže ako víťaz vyjsť len jeden. Alebo nie?

Skutočný Frank Lucas patrí medzi fascinujúcich zločincov americkej histórie. „Ten chlapec prišiel bez peňazí odnikiaľ a kombináciou chytrosti a drzosti sa neskutočne vypracoval, i keď na nesprávnej strane zákona“, vysvetľuje producent Brian Grazer, prečo sa rozhodol kúpiť práva na jeho životný príbeh. Scenárista Steven Zaillian neponechal nič na náhodu a pri písaní scenára strávil dlhé hodiny v rozhovoroch s oboma protagonistami príbehu. Režiséra Ridley Scotta musel však niekoľkokrát prehovárať a ten kývol až potom, čo scenárista Zaillian rozšíril postavu neúplatného policajta Robertsa. „Páčil sa mi ten protiklad všeobecne rešpektovaného gaunera a na druhej strane chlapa, ktorý je kvôli svojej poctivosti všetkými považovaný za čiernu ovcu“, hovorí slávny režisér.

Žáner: thriller
Distribúcia: TATRAFILM s.r.o.
Odporúčaná prístupnosť: MN - 15
www.tatrafilm.sk
Premiéra: 3. januára 2008
Scenár: Steven Zaillian
Réžia: Ridley Scott
Kamera: Harris Savides
Hudba: Marc Streitenfeld
Hrajú: Russell Crowe, Denzel Washington, Josh Brolin, Cuba Gooding jr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu