Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Šéf čínskej diplomacie Wang I prisľúbil podporu Iránu pri zaisťovaní jeho bezpečnosti

Wang I
Wang I (Zdroj: SITA/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I prisľúbil Iránu podporu pri zaisťovaní jeho bezpečnosti pred "vonkajšími silami". Svoj prísľub vyjadril počas schôdzky s novým iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom v New Yorku. V stredu o tom vo vyhlásení informovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Wang sa stretol s Pezeškijánom na okraj Valného zhromaždenia OSN v čase, keď Izrael podniká masívne útoky na hnutie Hizballáh v Libanone, ktoré je spojencom Teheránu.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Wang I prisľúbil, že Čína bude "vždy dôveryhodným partnerom". "Čína bude naďalej podporovať Irán pri zaisťovaní jeho suverenity, bezpečnosti, územnej celistvosti a národnej dôstojnosti," vyhlásil Wang v utorok podľa vyhlásenia. Peking takisto vyjadril nesúhlas s tým, aby "vonkajšie sily zasahovali do vnútorných záležitostí Iránu a uvaľovali (naň) sankcie a vyvíjali nátlak," dodal.

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa v posledných týždňoch zintenzívnil. Libanon uviedol, že pri izraelských útokoch v pondelok prišlo o život najmenej 558 ľudí, čo je najviac od občianskej vojny z obdobia rokov 1975-90.

Čína je blízkym partnerom Iránu, jeho najdôležitejším obchodným partnerom a odberateľom ropy, na ktorú sú uvalené sankcie. Sankciám zo strany Západu čelia obe krajiny, naposledy z dôvodu svojho postoja voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Viac o téme: PodporaČínaIránWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu