Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Slovensko už môže požiadať EÚ o peniaze na eurokampaň

BRATISLAVA - Slovensko už môže požiadať európske inštitúcie o finančnú pomoc pri realizácii informačnej kampane pred prijatím eura. Vyplýva to z komunikačnej stratégie o zavedení eura, ktorú dnes schválila vláda Roberta Fica.

Prijatie materiálu bolo podmienkou pre poskytnutie európskych peňazí. Z národných zdrojov by na komunikačnú kampaň malo ísť 180 miliónov korún, príspevok z Európskej únie môže dosiahnuť najviac polovicu z tejto čiastky.

Podľa splnomocnenca vlády pre zavedenie eura Igora Baráta zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí z EÚ na eurokampaň Slovensko dostane. "Vynasnažíme sa, aby sme dostali prostriedky nad rámec našich zdrojov," povedal ČTK Barát. Na informovaní verejnosti o novej mene sa bude podieľať tiež EÚ, ktorá má na Slovensku zrealizovať vlastné komunikačné aktivity.

Schválená stratégia obsahuje plány komunikačných aktivít o zavedení eura. Opisuje princípy infokampane, jej hlavné posolstvá, cieľové skupiny a časový plán s osobitným dôrazom na informovanie citlivých cieľových skupín.

Slovensko chce prijať euro od januára 2009. Samotná informačná kampaň sa má začať na budúci rok, vyvrcholiť by mala v druhom polroku 2008. Pokračovať má aj po zavedení eura.

O informovanie verejnosti pred prijatím eura sa má predovšetkým postarať komunikačná agentúra. Ministerstvo financií na tretí pokus vybralo v tendri víťazný návrh infokampane, ktorú majú zrealizovať Creo/Young & Rubicam a Mediaedge:cia. Zmluvu s víťazom však zatiaľ úrad neuzavrel, zákazka má hodnotu 160 miliónov korún. Proces výberu komunikačnej agentúry viackrát spochybnili neúspešní účastníci súťaže, v poradí druhý tender dokonca zrušil Úrad pre verejné obstarávanie.

V krajinách, ktoré doteraz prijali jednotnú európsku menu, boli priemerné náklady komunikačnej kampane o eure vo výške jedného eura na obyvateľa. EÚ pritom prispela na ich úhradu zhruba 40 percentami, čo v prípade Slovenska predstavuje vyše 70 miliónov korún. Náklady z národných zdrojov na Slovensku si majú podeliť štátny rozpočet (110 miliónov Sk) a centrálna banka (70 miliónov korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu