Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Máte už doma potkana?

Potkan Remy vďaka svojej šikovnosti priniesol popularitu svojmu druhu.
Potkan Remy vďaka svojej šikovnosti priniesol popularitu svojmu druhu.

LONDÝN - Doteraz bol v domácnostiach skôr nevítaným hosťom, dnes sa však situácia obracia v jeho prospech. Britskí obchodníci s domácimi zvieratami v poslednom čase predali o polovicu viac potkanov ako predtým. Podľa mnohých za nárastom ich popularity stojí animovaná komédia Ratatouille.

Hlavný hrdina filmu z dielne štúdia Pixar je krysí samček Remy. Na rozdiel od svojich príbuzných nechce prijať údel obyčajného žráča odpadkov. Naopak, jeho najväčšou túžbou je stať sa šéfkuchárom parížskej reštaurácie. „Je ešte priskoro vyvodzovať závery, ale zdá sa, že film Ratatouille mení názory verejnosti na tieto hlodavce,“ uviedol Steve Fairburn z britskej spoločnosti obchodujúcej so zvieratami.

Rastúcej popularite potkanov neuškodil ani fakt, že vo filme vystupuje ich blízka príbuzná krysa. Tú však v domácnostiach prakticky nechovajú. Potkan pochádza z Ázie, do Európy ho priniesli moreplavci až v 18. storočí. Vďaka rozmnožovacím schopnostiam zaplavil doslova celý kontinent.

„Potkan je od prírody veľmi čistotný. Keď ho pustíte na prechádzku po byte, môžete si byť istí, že nič nezašpiní,“ hovorí česká chovateľka hlodavcov Petra Drbalová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu