Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Románom o dôchodcoch debutuje nová autorka Lackovičová

BRATISLAVA - Až na dôchodku si splnila svoj sen nová autorka beletrie Anna Lackovičová, ktorej prvý román Môj šupák Karol zo života dôchodcov sa o pár dní dostane na pulty kníhkupectiev. Hoci sa celý život venovala literatúre, na takúto knižku sa odhodlala až po odchode do penzie.

"O dôchodcoch je toho tak málo a pritom je to tak aktívna skupina," povedala ČTK autorka. Hoci doteraz písala a prekladala knihy z oblasti populárno-náučnej literatúry, už od detstva snívala o tom, že sa bude živiť beletriou. Vyšlo jej to až teraz.

V knihe prináša sedem epizodických príbehov z prvého dôchodcovského roku bývalej psychiatričky, ktorá si nepripúšťa duševné starnutie. Odohráva sa vo veľkomeste a Záhorí, pričom sa inšpirovala zážitkami svojich známych a čerpala aj z fantázie.

"Príbehy, ktoré zažívajú, sú veselé," prezradila spisovateľka, ktorej dielo už okolie začalo porovnávať s českým filmom otca a syna Svěrákových Vratné lahve. Spája ich totiž téma čerstvých penzistov, ktorí sa nechcú vyrovnať s jeseňou veku.

"Len ma, preboha, neobviňujte z plagiátorstva, mala som to hotové už v apríli, o filme som sa dozvedela až v septembri," krútila hlavou Lackovičová, ktorá s humorom vykresľuje neveselé skutočnosti, ako sú depresia, nevera, nepriateľstvo.

Anna Lackovičová dlhé roky pracovala ako knižná i časopisecká redaktorka, publicistka a prekladateľka. Jej doménou bola celé desaťročia populárno-náučná literatúra, osobitne dejiny vied a oblasť astronómie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu