Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Zlá správa pre Slovensko! Eurokomisia vedie proti nám tri právne konania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL, BRATISLAVA - Európska komisia (EK) vo štvrtok predstavila, aké právne kroky podniká proti členským štátom EÚ, ktoré porušili právne predpisy a neplnia si svoje povinnosti vyplývajúce z legislatívy EÚ. V októbrovom balíku právnych konaní sa Slovensko ocitlo trikrát.

V oblasti životného prostredia EK vyzvala Bulharsko, Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko, aby si splnili ohlasovacie povinnosti podľa smernice EÚ o hluku z roku 2002. Uvedeným krajinám zaslala formálne upozornenia za nedodržiavanie smernice, ktorá identifikuje úrovne znečistenia hlukom a ako reakciu zavádza opatrenia, ako je napríklad vhodné mestské plánovanie či ochrana pred hlukom.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Smernica vyžaduje, aby členské štáty prijali strategické hlukové mapy znázorňujúce vystavenie sa hluku v rámci veľkých aglomerácií, pozdĺž hlavných železničných tratí, hlavných ciest a okolo veľkých letísk. Členské štáty sú povinné informovať EK o zisteniach strategických hlukových máp, aby mohla vypracovať správu o situácii vystavenia hluku pre celú EÚ.

Uvedených šesť členských štátov neoznámilo eurokomisii všetky relevantné informácie o strategických hlukových mapách vrátane vystavenia obyvateľstva hluku. Vlády uvedených krajín majú dva mesiace na to, aby odpovedali a vyriešili nedostatky, na ktoré upozornila EK. V prípade neposkytnutia uspokojivej odpovede exekutíva EÚ ako ďalší právny krok môže vydať odôvodnené stanovisko.

V oblasti spravodlivosti EK začala konanie o porušení práva zaslaním formálneho upozornenia Grécku, Luxembursku, Malte, Slovensku, Slovinsku a Švédsku za nesprávne transponovanie smernice z roku 2016 o posilnení prezumpcie neviny a práva byť prítomný na súde v trestnom konaní.

Podľa Eurokomisie Slovensko nesprávne transponovalo viaceré ustanovenia smernice

Táto smernica je jednou zo šiestich, ktoré EÚ prijala s cieľom vytvoriť spoločné minimálne normy zabezpečujúce spravodlivý proces a dostatočnú ochranu práv podozrivých a obvinených osôb v trestnom konaní v celej EÚ. Komisia upozornila, že určité vnútroštátne transpozičné opatrenia oznámené šiestimi členskými štátmi nespĺňajú požiadavky smernice. Pokiaľ ide o Slovensko, EK sa domnieva, že nesprávne transponovalo viaceré ustanovenia smernice.

Komisia preto zaslala formálne výzvy týmto šiestim krajinám, ktoré majú dva mesiace na to, aby odpovedali a vyriešili nedostatky, na ktoré ich upozornil Brusel. V prípade neposkytnutia uspokojivej odpovede eurokomisia ako ďalší krok môže vydať odôvodnené stanovisko.

V oblasti finančnej stability, finančných služieb a únie kapitálových trhov eurokomisia vyzvala Maďarsko a Slovensko, aby správne previedli do svojej legislatívy smernicu o transparentnosti z roku 2013. Slovensko podľa zistení EK nezabezpečilo správnu transpozíciu pravidiel týkajúcich sa povinnosti spolupráce vnútroštátnych príslušných orgánov pri výkone ich právomocí v oblasti sankcií a vyšetrovania v cezhraničných prípadoch.

Smernica o transparentnosti harmonizuje požiadavky na pravidelné zverejňovanie informácií pre emitentov, ktorých cenné papiere obchodujú na regulovanom trhu. Komisia obom krajinám zaslala formálnu výzvu a tie majú dva mesiace na to, aby odpovedali a vyriešili zistené nedostatky. V prípade neposkytnutia uspokojivej odpovede EK môže v rámci ďalšieho postupu vydať odôvodnené stanovisko.

Viac o téme: SlovenskoEurópska úniaEurokomisiaPrávne konanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu