Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

MIMORIADNY ONLINE Biden prisľúbil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu: Moskva a Kyjev si vymenili 95 zajatých vojakov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

BERLÍN - Americký prezident Joe Biden spoločne s vrcholovými predstaviteľmi Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie v piatok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu a odsúdil "ruskú agresívnu vojnu". Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

8:35 V ruskom meste Brjansk bolo počuť výbuchy.

7:51 Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu zverejnilo video, na ktorom údajne vojaci z KĽDR dostávajú vybavenie. Podľa jej správy bolo video natočené „nie viac ako pred 72 hodinami“ na cvičisku v dedine Sergejevka na Prímorskom území Ruskej federácie.

7:24 Ruský raketový útok včera večer zasiahol obytnú budovu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa a spôsobil požiar. Mesto to oznámilo na svojom oficiálnom telegramovom kanáli. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Na východe Ukrajiny, kde sa ruské sily pokúšajú preniknúť k strategicky významnému mestu Pokrovsk, medzitým miestny vojenský správca vyzval obyvateľov na evakuáciu.

7:00 Prepustený aktivista Butkevyč hovorí, že výmena väzňov bola úplným prekvapením. "Včera ráno po obhliadke mi povedali, že o pol hodiny odchádzam, ale nepovedali mi kam. ... O výmene sme sa dozvedeli náhodou po ceste."

6:38 Odvedenci z Kurskej oblasti medzi Rusmi sa vrátili vo výmene vojnových zajatcov, hovorí ruská organizácia. Zoznam údajne zahŕňal aj niektorých mobilizovaných Rusov a zmluvných vojakov, vrátane Kadyrovtsyho, neľútostných jednotiek pomenovaných po čečenskom silákovi Ramzanovi Kadyrovovi.

6:05 Rusko a Ukrajina si údajne vymenili po 95 zajatých vojakov. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že k výmene došlo v rámci dohody, ktorú sprostredkovali Spojené arabské emiráty (SAE), informuje o tom agentúra AFP.

Biden a západní spojenci prisľúbili pokračovanie pomoci pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden spoločne s vrcholovými predstaviteľmi Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie v piatok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu a odsúdil "ruskú agresívnu vojnu". Informovala o tom agentúra AFP. Štyria západní lídri po stretnutí v Berlíne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom zopakovali svoje "odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny a jej snahe o spravodlivý a trvalý mier".

Biden spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom "prerokovali plán, ako poskytnúť Ukrajine dodatočnú bezpečnostnú, ekonomickú a humanitárnu pomoc". Prezident Biden, ktorému čoskoro vyprší mandát, sa stretol so zahraničnými lídrami na svojej rozlúčkovej návšteve Nemecka len niekoľko týždňov pred americkými prezidentskými voľbami. "Čaká nás veľmi náročná zima. Nesmieme poľaviť a vzdať sa," vyhlásil Biden.

MIMORIADNY ONLINE Biden prisľúbil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Kappeler/)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok predstavil Európskej únii a NATO svoj "plán víťazstva", avšak spojenci neodobrili jeho požiadavku okamžitého členstva v NATO pre Kyjev. Washington a Londýn takisto zamietli ukrajinskú žiadosť o súhlas pre zasahovanie terčov na území Ruskej federácie západnými zbraňami dlhého doletu. Berlín zároveň odmietol dodať Ukrajine svoj raketový systém dlhého doletu Taurus. "Podporujeme Ukrajine tak intenzívne ako sa len dá," povedal Scholz. "Avšak robíme to tak, aby sa NATO nestalo účastníkom vojny a táto vojna tým neprerástla do ešte väčšej katastrofy."

Poľský minister je skeptický voči Zelenského víťaznému plánu

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vyzdvihol v piatok hrdinstvo ukrajinských vojakov, ktorí už takmer tri roky bránia svoju vlasť pred ruskou agresiou. Zároveň vyslovil určitú skepsu v súvislosti s tzv. víťazným plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyjadril sa tak po zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli, píše agentúra DPA.

"Nie je to zreteľné, jasné svetlo, ktoré okamžite zmení realitu," povedal Kosiniak-Kamysz na margo zmieneného plánu, ktorý Zelenskyj tento týždeň prvýkrát verejne predstavil, a to najprv v stredu v ukrajinskom parlamente a následne vo štvrtok na zasadnutí Európskej rady v Bruseli.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Zelenského víťazný plán celkovo počíta s piatimi bodmi a tromi tajnými dodatkami. Okrem bezodkladnej pozvánky na vstup do NATO k nim patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít, pokračovanie vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a nasadenie "komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov" na Ukrajine.

Kosiniak-Kamysz v piatok tiež uviedol, že ukrajinskí vojaci sú už vojnou vyčerpaní. "Situácia na fronte je ťažká, je tu obrovská únava z vojny," uviedol. Dodal, že Ukrajinci žijúci v Poľsku zatiaľ neprejavujú príliš veľký záujem o plánovanú dobrovoľnícku brigádu, do ktorej sa doteraz prihlásilo zhruba 300 mužov a žien. Snaha vycvičiť v Poľsku "ukrajinskú légiu" je súčasťou bezpečnostnej dohody, ktorú v júli podpísal Zelenskyj s poľským premiérom Donaldom Tuskom, pripomína DPA. Poľsko, ktoré je členom EÚ aj NATO, patrí k najangažovanejším politických a vojenským podporovateľom Ukrajiny. Okrem toho prijalo na svoje územie takmer milión ukrajinských utečencov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu