Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

KĽDR sa vyhráža Južnej Kórei po údajnom náleze dronu

Zostrelený dron, ktorý podľa KĽDR pochádza z Južnej Kórey. Zobraziť galériu (2)
Zostrelený dron, ktorý podľa KĽDR pochádza z Južnej Kórey. (Zdroj: TASR/Jonhap)

PCHJONGJANG - Severná Kórea tvrdí, že našla v Pchjongjangu zvyšky bezpilotného lietadla z Južnej Kórey. Susednú krajinu obvinila z vážnej vojenskej provokácie a vyhráža sa, že ďalšie narušenie svojho územia vojenskými prostriedkami bude považovať za vyhlásenie vojny. To by podľa hovorcu severokórejského ministerstva obrany malo za následok okamžitý odvetný útok, napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

"Je veľmi pravdepodobné, že ide o dron, ktorý zhodil letáky nad centrom Pchjongjangu," citovala KCNA severokórejskú vyšetrovaciu skupinu. Informácie z medzinárodne značne izolovaného a komunistami vedeného štátu, ktorý je formálne vo vojnovom stave s Južnou Kóreou, ale nemožno nezávisle overiť.

archívne video

Robert Fico po summite EÚ o členstve Ukrajiny v NATO a severokórejských vojakoch (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

KĽDR predtým uviedla, že do Pchjongjangu v októbri trikrát prileteli juhokórejské bezpilotné lietadlá a rozhadzovali nad mestom propagandistické letáky. Juhokórejská vláda odpovedala, že to nemôže potvrdiť.

Napätie na Kórejskom polostrove

Napätie na Kórejskom polostrove sa v poslednom čase výrazne zvýšilo. Minulý týždeň severokórejská armáda vyhodila do povetria všetky cestné a železničné spoje do Južnej Kórey. Soul tvrdí, že severokórejské vedenie v posledných mesiacoch položilo v pohraničnej oblasti desiatky tisíc nášľapných mín. Okrem toho dochádza k pravidelným raketovým testom a severokórejský vládca Kim Čong-un pokračuje napriek medzinárodným sankciám voči svojej krajine aj v jadrovom programe.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu