Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Kuba po celoostrovnom výpadku pomaly obnovuje dodávky elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HAVANA - Kuba začala v polovici piatkového večera po celoostrovnom výpadku postupne obnovovať dodávky elektriny. S odvolaním sa na úradníkov o tom informuje agentúra Reuters. Prúd vypadol po tom, čo prerušila prevádzku najväčšia elektráreň v krajine. V tme zostávala v piatok večer stále prevažná väčšina z desiatich miliónov obyvateľov, no v niektorých častiach hlavného mesta Havany, vrátane niektorých veľkých mestských nemocníc, sa krátko po zotmení opäť rozsvietili svetlá.

Prevádzkovateľ rozvodnej siete UNE dúfa, že sa mu cez noc podarí znovu spustiť najmenej päť elektrární, ktoré pália ropu. Tie podľa neho môžu poskytnúť dostatok elektriny, aby sa mohol prúd začať dodávať do širších oblastí krajiny.

archívne video

V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 percent, varuje SaS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kubánska vláda v piatok skoro ráno uzavrela školy a chýbajúce priemyselné podniky. Domov poslala väčšinu štátnych zamestnancov. Zatvoriť museli aj rekreačné a kultúrne podniky vrátane nočných klubov.

Život na Kube sa stáva čoraz neznesiteľnejším, obyvatelia trpia nedostatkom potravín, paliva, vody a liekov. V piatok sa v Havane zastavil prakticky všetok obchod. Mnohí obyvatelia sedeli spotení na zápražiach. Turisti sa zúfalo schovávali pred slnkom. Za súmraku sa mesto takmer celé zahalilo do tmy.

"Išli sme do reštaurácie a nemali sme tam žiadne jedlo, pretože nešiel prúd, teraz sme ešte bez internetu," povedal agentúre brazílsky turista Carlos Roberto Julio, ktorý do Havany prišiel nedávno. "Za dva dni sme mali už niekoľko problémov," dodal.

Niekoľkohodinové výpadky sú na Kube časté

Niekoľkohodinové výpadky elektriny sú na Kube časté a postihujú celú krajinu vrátane hlavného mesta Havany. Dôvodom je zastaraná a nedostatočne udržiavaná energetická infraštruktúra. V poslednom čase sa tiež znížili dodávky ropy z Venezuely. Podľa kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela môžu za piatkový výpadok predovšetkým americké sankcie.

Viac o téme: EnergieObnovaElektrinaVýpadokKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu