Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Premiér chce, aby vládny chaos skončil v pondelok: Piráti podľa neho odchádzajú! Fiala porušil koaličnú zmluvu, tvrdí Bartoš

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová )

PRAHA - Český premiér Petr Fiala chce, aby sa súčasná situácia, v ktorej sa nachádza česká vláda, skončila v pondelok. Vtedy by sa malo uzavrieť hlasovanie Pirátov o tom, či vo vláde skončia. Ich šéf Ivan Bartoš, ktorého Fiala v utorok odvolal z funkcie ministra, mu však podľa neho už oznámil, že strana v jeho kabinete tak či tak skončí. Premiér dodal, že na "klamstvá a ohováranie", ktoré podľa jeho slov z úst Pirátov od utorka zazneli, nebude reagovať, lebo nechce jatriť atmosféru. Povedal to v stredu po rokovaní vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Chápem, že máme rôzne politické názory a sme v niektorých chvíľach politickí súperi, aj keď niekedy môžeme spolupracovať vo vláde a podobne. Ale jedno je pre mňa neprijateľné, aby sa klamalo a šírilo sa ohováranie. To je politika, ktorú ja robiť nebudem a ani v záujme ČR na to nebudem reagovať," komentoval Fiala slová Bartoša o analýze, ktorú vláda zadala expertom, aby vyhodnotili skutočný stav digitalizácie stavebného konania, ktoré mal Bartoš na starosti. Podľa Fialu boli jej výsledky zdrvujúce, minister ju však označil za "politický kalkul" so zámerom "vyhodiť ho" z vlády.

Kedy Piráti skutočne odídu?

"Atmosféru nebudem ďalej jatriť a nebudem reagovať na veci, ktoré sa dajú nazvať, mierne povedané, nepravdami. Poďme ďalej, je tu mnoho vecí, ktoré musíme v záujme ČR riešiť," dodal predseda vlády.

Teraz by podľa neho mali nastať koaličné rokovania a ďalšie kroky, ale tie závisia od toho, kedy Piráti skutočne odídu. "Prebieha nejaké hlasovanie (na fóre Pirátov), súčasne odchod už bol predsedom strany avizovaný. Ministri, ktorí zostali vo vláde, zatiaľ nepodali rezignáciu, a to sú všetko kroky, na ktoré musím počkať. Avšak ja chcem, aby toto všetko skončilo do pondelka a od pondelka bolo jasné," zdôraznil Fiala.

Kto bude viesť rezort pre miestny rozvoj?

V liste, ktorý poslal prezidentovi Petrovi Pavlovi, navrhol, aby bol vedením rezortu pre miestny rozvoj poverený minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. Premiér verí, že pôjde o krátkodobé riešenie. Keď Piráti z vlády odídu, väčšina koalície bude 104 hlasov z 200, s tým budú podľa ministra financií Zbyňka Stanjuru musieť počítať pri schvaľovaní zákonov.

Fiala porušil koaličnú zmluvu

Končiaci český minister pre miestny rozvoj a vicepremiér pre digitalizáciu Ivan Bartoš, ktorého v utorok premiér Petr Fiala odvolal z funkcie, uviedol, že napriek porušeniu koaličnej zmluvy zo strany premiéra a odchodu Pirátov chce, aby súčasná vláda pokračovala. Nechcel by, aby boli predčasné voľby, po ktorých by sa vrátil Andrej Babiš. Povedal to v stredu po stretnutí s predsedom hnutia STAN Vítom Rakušanom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pripomenul, že Piráti do vlády vstupovali v koalícii s hnutím STAN. Ich koaličná zmluva však podľa neho nerieši situáciu, ak jedna zo strán z vlády odíde. STAN teda na odchod vyzývať nebudú, ako to niektorí členovia Pirátov naznačovali. Hoci mali podľa Bartoša vyjednávacie heslo "spolu do vlády, spolu do opozície", to podľa neho platilo pred tromi rokmi. "Ja chcem, aby táto vláda pokračovala. Nechcem, aby tu naskakoval Andrej Babiš v nejakých predčasných voľbách," povedal šéf Pirátov.

S hnutím STAN mali spoločný program. S Rakušanom preto podľa jeho slov hovoril o tom, ako budú ich priority presadzovať, aj keď už Piráti vo vláde nebudú. Rokovanie so šéfom STAN Bartoš označil za profesionálne. Predpokladá, že zvyšní dvaja pirátski ministri podajú rezignáciu. Obaja už avizovali, že sú na to pripravení, ak Piráti odchod z vlády odhlasujú. Hlasovanie na pirátskom fóre by malo skončiť v pondelok večer.

Podľa Rakušana vyvolal konflikt medzi koalíciou SPOLU a Pirátmi vlnu emócií, ktorá neprospieva vláde ani Českej republike. "Bol by som rád, aby sme sa všetci snažili situáciu upokojiť a venovali sa tomu, čo od nás ľudia oprávnene čakajú. Teda splniť maximum toho, k čomu sme sa ako vláda zaviazali," uviedol šéf STAN. Len tak môžu podľa neho opäť získať dôveru voličov. Potvrdil, že hnutie vo vláde zostáva. "Rozhodne nechceme byť tou politickou silou, ktorá nejakým unáhleným rozhodnutím uvrhne našu krajinu do chaosu a v podstate by naším rozhodnutím viedla k predčasným voľbám," vysvetlil. Roztržka podľa neho v koalícii vyvolala atmosféru, ktorá "nie je jednoduchá". Spôsob, akým Fiala Bartoša odvolal, nepovažuje hnutie za dobrý, ale faktickým dôvodom odvolania rozumie.

Viac o téme: VládaČeskoPirátiPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu