Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA pozastavili finančnú pomoc Gruzínsku za viac ako 95 miliónov dolárov

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu oznámili zmrazenie finančnej pomoci za viac ako 95 miliónov dolárov (87.74 miliónov eur) pre Gruzínsko. Ide o reakciu na prijatie kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve, informujeme na základe agentúr AFP a Reuters.

"Nedemokratické kroky a nepravdivé vyhlásenia gruzínskej vlády sú nezlučiteľné s normami členstva v Európskej únii a NATO," uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Z finančnej pomoci podľa neho profitovala gruzínska vláda. Blinken dodal, že USA budú naďalej pomáhať programom a aktivitám, ktoré sú prospešné pre gruzínsky ľud prostredníctvom posilňovania demokracie, právneho štátu, nezávislých médií a hospodárskeho rozvoja.

Gruzínsko sa zmieta v nepokojoch

Za posledné tri desaťročia poskytli Spojené štáty Gruzínsku viac ako 6,2 miliardy dolárov (5,7 miliardy eur) pri budovaní jeho hospodárstva, demokratických inštitúcií, vojenských a vzdelávacích zariadení, uviedol americký minister zahraničných vecí. Gruzínsko, ktoré hraničí s Ruskom, sa zmieta v nepokojoch po prijatí kontroverzného zákona, ktorý presadila vládna strana Gruzínsky sen. Parlamentná väčšina ho prijala v máji napriek masívnym protestom verejnosti a varovaniam zo strany EÚ, že ohrozí členstvo krajiny v Únii.

Cieľom je zlepšiť transparentnosť mimovládnych organizácii

Európska komisia začiatkom júla oznámila, že v súvislosti s prijatím zákona prerušuje prístupové rokovania, pričom štatút kandidátskej krajiny EÚ Gruzínsku udelila iba v decembri minulého roka. Podľa zákona sa musia gruzínske médiá a mimovládne organizácie zaregistrovať ako "organizácie sledujúce záujmy cudzej moci", ak dostávajú najmenej pätinu svojich finančných prostriedkov zo zahraničia. Pre subjekty s takýmto označením tiež platia prísne kontroly zo strany štátnych orgánov a za porušenie nových pravidiel im hrozia vysoké pokuty.

Kritici zákon prirovnávajú k ruským predpisom, ktoré Moskva zneužíva na potlačenie kritikov a občianskej spoločnosti. Vládni predstavitelia však tvrdia, že cieľom je zlepšiť transparentnosť mimovládnych organizácii, ktoré disponujú príjmami zo zahraničia, a ochrániť Gruzínsko pred zahraničným vplyvom.

Viac o téme: Finančná pomocUSAGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu