Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

MIMORIADNY ONLINE Ruský prezident po stretnutí s Orbánom šokuje! Oznámil, KEDY skončí vojna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. Orbán ho informoval o svojej utorňajšej návšteve v Kyjeve. Obaja politici to po skončení stretnutia uviedli na spoločnej tlačovej konferencii v Moskve, informujú svetové agentúry. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal novému britskému premiérovi Keirovi Starmerovi k drvivému víťazstvu jeho Labouristickej strany vo štvrtkových parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

19:16 Orbán hovorí, že postoje Kyjeva a Moskvy k mieru sú „veľmi vzdialené“.

18:27 Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin, napísala agentúra AFP.

17:59 Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje spravodajca TASR.

17:18 Kyjev obvinil, že nie je pripravený ukončiť vojnu a nepripúšťa prímerie, pretože tým pominie dôvod na predĺženie stanného práva a budú sa musieť konať prezidentské voľby. Putin tvrdí, že na Ukrajine by sa nemalo dosiahnuť len prímerie alebo dočasné zastavenie paľby, ktoré by umožnilo opätovné vyzbrojenie Kyjeva, ale konflikt treba definitívne ukončiť.

Putin zopakoval svoje presvedčenie, že návrhy Moskvy by mali byť kľúčom k riešeniu konfliktu. Ukrajina sa podľa neho musí vzdať štyroch oblastí na východe a juhu, ktoré si nárokuje Moskva. "Hovoríme o úplnom stiahnutí všetkých vojakov z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a zo Záporožskej a Chersonskej oblasti," povedal Putin.

16:27 Ruský prezident Vladimir Putin dnes podľa svojho vyjadrenia rokoval v Moskve s maďarským premiérom Orbánom o možnostiach urovnania vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra TASS. Maďarský premiér Orbán podľa agentúry Reuters označil najbližších šesť mesiacov ako to, čo nazval mierovou misiou. Maďarsko od pondelka na pol roka predsedá Rade EÚ. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes zdôraznil, že Orbánova cesta do Moskvy je bilaterálna návšteva bez poverenia EÚ.

15:48 Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka dorazil na Ukrajinu. Na sociálnej sieti X to dnes oznámil nemecký veľvyslanec v Kyjeve Martin Jäger a tiež ukrajinské ministerstvo obrany. Berlín poskytnutie tretej batérie protivzdušnej obrany americkej výroby Kyjevu avizoval už skôr. Kyjev opakovane žiada západných spojencov o systémy protivzdušnej obrany, najmä o batérie Patriot.

15:44 Orbán zverejnil fotografiu s Putinom s nápisom „treba dosiahnuť mier“.

15:00 Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP. "Iba jednota a odhodlanie vydláždia cestu ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine," napísala šéfka EK v príspevku na sociálnej sieti X.

13:58 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry Reuters.

13:55 Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskve na rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nereprezentuje NATO. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa konala pri príležitosti summitu NATO na budúci týždeň vo Washingtone. O ceste do Ruska informoval Orbán Severoatlantickú alianciu vopred, dodal Stoltenberg. Zdôraznil, že Maďarsko v minulosti podporilo všetky vyhlásenia NATO odsudzujúce ruskú agresiu na Ukrajine. Všetci spojenci si podľa šéfa NATO uvedomujú, kto je agresor a že Rusko je za vojnu zodpovedné.

13:47 Riga tento mesiac pošle na Ukrajinu viac ako 2 500 bojových bezpilotných lietadiel rôznych typov v hodnote 4 milióny eur (4,3 milióna dolárov), oznámilo lotyšské ministerstvo obrany.

12:41 Ruský prezident Vladimir Putin 4. júla povedal, že verí, že bývalý prezident Donald Trump je „úprimný“ vo svojej túžbe ukončiť rozsiahlu vojnu na Ukrajine, ale dodal, že nevie, „ako to plánuje urobiť“.

12:18 Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok pricestoval do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámil to Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje agentúra Reuters s odvolaním na ruské a maďarské médiá. Maďarský premiér prišiel do Ruska v rámci "mierovej misie", povedal Havasi.

11:10 Nový prieskum verejnej mienky odhalil zväčšujúcu sa priepasť medzi ukrajinskými nádejami na víťazstvo na bojisku proti Rusku a európskou rezignáciou, že vojna sa skončí len dohodou.

11:08 Návšteva Viktora Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér nemá pre ňu mandát Európskej únie. V piatok to v Bruseli povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR informuje podľa agentúry AFP.

9:13 Rusko si vyžiadalo civilné obete pri útoku dronov na Krasnodarský kraj, Kyjev obvinenia nekomentoval.

9:12 Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za posledný deň najmenej sedem civilistov a najmenej 43 bolo zranených, informovali regionálne úrady.

8:11 Rusko a Ukrajina na seba v noci na dnes útočili desiatkami dronov. Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že nad ruským územím a nad časťou Ukrajiny obsadenej Rusmi protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov. Podľa úradov v Krasnodarskom kraji pri útoku zomrelo šesťročné dievča. Ukrajinské letectvo informovalo, že zničených bolo všetkých 32 bezpilotných lietadiel, ktoré nad územie Ukrajiny vyslala ruská armáda.

7:04 Ruské ministerstvo obrany v piatok informovalo o prebiehajúcich manévroch, do ktorých sa zapájajú mobilné odpaľovacie systémy s medzikontinentálnymi jadrovými raketami Jars. S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Interfax o tom napísala agentúra Reuters. Podľa ministerstva sa posádky mobilných systémov presunú na vzdialenosť viac ako sto kilometrov, pričom budú nacvičovať maskovanie a rozmiestenie s meniacimi sa polohami. Bezprostredne nebolo jasné, kde sa tieto manévre odohrávajú.

6:46 Slovensko zvýši dodávky elektriny na Ukrajinu počas chladných mesiacov, povedal slovenský prezident. "Od začiatku vojny sme na Ukrajinu vyviezli už viac ako 40 000 megawattov elektrickej energie a na jeseň a v zime, ktorá bude pre Ukrajinu pravdepodobne kľúčová, sa chystáme dodávky zvýšiť," povedal Pellegrini počas návštevy Poľska 4. júla.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

6:45 Útok dronu v Rostove spôsobuje požiar. Ruská protivzdušná obrana údajne zostrelila 10 dronov nad Rostovskou oblasťou, čo spôsobilo veľký požiar, informoval 5. júla gubernátor Vasilij Golubev.

Kiper v príspevku v aplikácii Telegram nešpecifikoval, kde presne v Odeskej oblasti k útoku došlo. Poškodené však podľa neho boli prístavné zariadenia, administratívne a ďalšie budovy. Ukrajinská armáda vo svojom vyhlásení informovala aj o vypuknutí požiaru, ktorý sa podarilo uhasiť. Z Charkovskej oblasti tamojší gubernátor Oleh Synehubov hlásil ďalšiu obeť ruského útoku riadenou bombou KAB na dedinu Ruska Lozova. Podľa neho je ňou 67-ročná žena. V dôsledku úderu sa zranil aj 74-ročný muž. Prístavná Odesa je počas vojny na Ukrajine častým cieľom útokov ruských síl a mnohé údery boli zamerané na tamojšiu prístavnú infraštruktúru. Rusko opakovane popiera, že by svoje útoky na Ukrajine cielilo na civilistov alebo civilnú infraštruktúru. Odesa v rovnomennej oblasti je tretím najväčším mestom Ukrajiny. Má viac než jeden milión obyvateľov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu