Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Krajne pravicová AfD označila Orbánovu cestu do Moskvy za mierovú iniciatívu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) označila kontroverznú piatkovú cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mierovú iniciatívu", informuje o tom agentúra DPA.

"Maďarsko ukazuje cestu a už v úvode svojho predsedníctva v Rade EÚ hovorí s oboma priamymi účastníkmi konfliktu. Toto je jedna z hlavných požiadaviek parlamentnej frakcie AfD od začiatku vojny," povedal Matthias Moosdorf, ktorý má vo frakcii AfD v Bundestagu na starosti zahraničnú politiku.

archívne video

Slovenskí a maďarskí policajti nacvičovali spoločné cezhraničné sledovanie (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Orbán je podľa jeho slov jediným európskym lídrom, ktorý má stále otvorené komunikačné kanály s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Parlamentná skupina AfD víta skutočnosť, že možnosť skorého prímeria s cieľom mierových rozhovorov je teraz prioritou na najvyššej európskej úrovni. Orbán tým predovšetkým odhaľuje EÚ ... ako vojnových štváčov, ktorí nekonajú v európskom záujme," povedal Moosdorf.

Orbán sa v piatok v Moskve stretol s Putinom ako vôbec prvý z lídrov krajín EÚ od apríla 2022. So šéfom Kremľa hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine, pričom Putina informoval aj o svojej utorňajšej návšteve v Kyjeve.

Rokovanie Orbána s Putinom rozhnevalo Kyjev, Washington, aj lídrov EÚ, spomedzi ktorých viacerí zdôraznili, že Orbán v Moskve nerokoval v mene Únie, na čo ani nemá mandát. Maďarsko sa 1. júla ujalo polročného predsedníctva v Rade EÚ to ho však neoprávňuje rokovať s Ruskom v mene EÚ, zdôraznil okrem iných napríklad aj predseda Európskej rady Charles Michel. "Európska rada má jasno: Rusko je agresor, Ukrajina je obeť. Nijaké diskusie o Ukrajine nemôžu prebehnúť bez Ukrajiny," dodal Michel na platforme X.

Viac o téme: NemeckoMaďarskoViktor OrbánAfDMierová iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu