Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Vplyv maďarského predsedníctva v Rade EÚ bude podľa analytika minimálny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

BRATISLAVA/BERLÍN - Vplyv maďarského predsedníctva v Rade EÚ bude na únijnú legislatívu minimálny. Charakterizovať ho však bude neistota a nepredvídateľnosť, vyhlásil v rozhovore Daniel Hegedüs z German Marshall Fund (GMF).

Maďarský premiér Viktor Orbán sa bude počas nasledujúcich šiestich mesiacov snažiť pozdvihnúť medzinárodné postavenie krajiny a prekonať dojem európskej izolácie. Bude však presadzovať a podporovať aj neliberálne otázky v politickej agende EÚ, odhaduje analytik ciele Maďarska počas predsedníctva v Rade, ktoré sa začalo 1. júla a bude trvať do konca roka. Dodal, že Budapešť sa zameria najmä na oblasti konkurencieschopnosti, politiky rozširovania, poľnohospodárstva, ako aj migrácie a demografických otázok. "Niektoré z týchto tém určite umožnia maďarskému predsedníctvu preniesť neliberálne naratívy na únijnú úroveň," myslí si Hegedüs.

archívne video

Peter Pellegrini na summite EÚ o stretnutí s Volodymyrom Zelenským (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Poukazuje najmä na oblasť konkurencieschopnosti a poľnohospodárskej politiky. "Poskytujú ideálnu pôdu pre útok na niektoré prvky zelenej politiky a ekologizáciu poľnohospodárskeho sektora, ktoré boli ústrednými bodmi v predchádzajúcom legislatívnom cykle EÚ, ale teraz sú široko kritizované európskou radikálnou a stredopravicovou časťou politického spektra," uviedol analytik z GMF.

Minimálny vplyv maďarského predsedníctva

Celkovo však bude vplyv maďarského predsedníctva na legislatívu EÚ podľa Hegedüsa minimálny. Európska komisia a Európsky parlament sa po júnových eurovoľbách sústredia v nasledujúcom šesťmesačnom období najmä na svoje vnútorné inštitucionálne záležitosti a reformy.

"Rozhodnutie Rady o úplnej integrácii Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru môže byť jediným dôležitým rozhodnutím, ktoré Rada v nasledujúcich šiestich mesiacoch prijme. Či sa Orbánovi podarí presvedčiť Rakúsko, ktoré bolo v minulosti najzarytejším odporcom vstupu týchto krajín do schengenu, sa ukáže počas jesene," povedal analytik.

Rozšírenie EÚ

Maďarsko bude podľa neho ďalej presadzovať rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu a vyjadrilo želanie dosiahnuť v tejto oblasti hmatateľné výsledky. Hegedüs však poukazuje na najnovšie kroky vlád v Severnom Macedónsku a Gruzínsku, ktoré podľa neho ohrozujú akýkoľvek pokrok v prístupových procesoch týchto krajín. Budapešť zároveň podľa analytika nebude pracovať na približovaní sa Ukrajiny a Moldavska k Únii.

Vplyv maďarského predsedníctva v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V domácom prostredí vykresľuje maďarská vláda predsedníctvo ako znak štátnických kvalít Viktora Orbána a jeho veľkého vplyvu na európskej scéne. Zároveň zdôrazňuje, že vláda na úrovni EÚ presadzuje svoje národné záujmy v agende Únie, uviedol analytik. Predsedníctvo v Rade však podľa neho nie je v centre domácej komunikácie vlády. "Pri príležitosti 20. výročia vstupu krajiny do EÚ a 25. výročia vstupu do NATO sa v Maďarsku nekonali žiadne oficiálne oslavy. Keďže Európsku úniu Orbán rámcuje ako hlavného vonkajšieho nepriateľa maďarskej suverenity a národných záujmov, EÚ sa v maďarských provládnych médiách nesmie objavovať v pozitívnom kontexte," zakončil Daniel Hegedüs z GMF.

Predsedníctvo Rady rotuje medzi členskými štátmi EÚ každých šesť mesiacov. Počas tohto polročného obdobia vedie predsedajúca krajina zasadnutia na všetkých úrovniach Rady, pričom pomáha zabezpečiť kontinuitu práce EÚ v Rade. Maďarsko preberá rotujúce predsedníctvo Rady po druhýkrát, pričom pokračuje v práci predchádzajúceho belgického predsedníctva a po decembri 2024 ho odovzdá Poľsku.

Viac o téme: PredsedníctvoMaďarskoDaniel Hegedüs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu