Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Slováci hromžia: Najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín! Ešte je priestor na rast, varuje analytik

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj keď si mnohí prajú, aby ceny palív boli na takej úrovni, ako pred dvomi týždňami, vyzerá to tak, že poklesu cien sa tak skoro nedočkáme. Pohonné hmoty si udržali svoje minulotýždňové ceny a aj keď nezdraželi, ani nezľacneli. Analytik upozorňuje, že stále je priestor na ich rast.

Časy, kedy sme benzín a naftu tankovali relatívne lacno, sú preč a ceny palív sa začali posúvať smerom nahor. Aktuálne máme na Slovensku najdrahší benzín od polovice mája a najdrahšiu naftu od konca apríla. Na čerpacej stanici Slovnaft aktuálne svietia cenovky 1,627 eura za liter benzínu a 1,545 eura za liter nafty. Na čerpačkách OMV a Shell to je zhodne 1,629 eura za liter benzínu a 1.549 eura za liter nafty. Naďalej sa najlacnejšie dá natankovať na benzínke Orlen, kde stojí liter benzínu 1,567 eura a liter nafty 1,485 eura. 

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Rastúci trend cien palív potvrdzuje aj Štatistický úrad. Podľa ich slov spotrebiteľské ceny pohonných látok počas 26. týždňa 2024 naďalej rástli. Oba druhy benzínov aj nafty boli medzitýždenne drahšie v priemere o dva centy. Benzíny sa predávali najdrahšie od polovice mája aktuálneho roka a cena motorovej nafty stúpla na dvojmesačné maximum.

Motoristi nakupovali počas 26. týždňa liter benzínu 95 za 1,622 eura, čo bola o 2,3 centa vyššia cena ako v predchádzajúcom týždni. Benzín 98 sa predával za 1,830 eura za liter a motorová nafta bola na úrovni 1,538 eura za liter. Obe pohonné látky medzitýždenne zdraželi o 1,5 centa. Cenové zmeny zaznamenali za ostatný týždeň aj plyny.

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: štatistický úrad)

Liter skvapalneného ropného plynu (LPG) zdražel na 0,684 eura, naopak skvapalnený zemný plyn (LNG) zlacnel o 1,7 centa na 1,539 eura za kilogram. Cena stlačeného zemného plynu (CNG) zostala na rovnakej úrovni z predchádzajúceho týždňa, kilogram bol za 1,601 eura. Cena motorovej nafty bola v medziročnom porovnaní vyššia o 6,6 %, benzín 98 o 3,5 % a motoristami obľúbený benzín 95 o 3 %. Cena plynu CNG bola o 6,7 % vyššia ako v 26. týždni predchádzajúceho roka a plyn LNG bol drahší o 6,3 %. Cena plynu LPG medziročne klesla o 2 %.

Čo nás čaká?
 

K situácii s cenami palív sa vyjadril aj analytik finančných trhov XTB Marek Nemky. Ako uviedol, ropa v uplynulom týždni pokračovala v raste a dosiahla ceny 86,41 dolára za barel ropy Brent, čo bolo o 1,37 % viac ako v minulom týždni. Ceny pritom reagovali primárne na zvýšené geopolitické napätie na Blízkom východe, ale aj na silnejší dopyt v Číne a v Európe. Ceny v súčasnosti vidíme taktiež mierne vyššie na úrovni 86,87 dolárov.

Na ceny však vplývala aj hrozba hurikánu Beryl, ktorý sa prehnal Mexickým zálivom. Na tomto území sa totiž nachádza množstvo ropných vrtov, poslala ceny ropy mierne nahor. Hurikán totiž ohrozil produkciu okolo 1,8 milióna barelov denne, čo podľa Nemkyho logicky viedlo k rastu cien. Našťastie, hurikán nakoniec nezasiahol ropné vrty a riziková prirážka z cien zmizla.

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: štatistický úrad)

"Prekvapujúca bola zmena zásob v Spojených štátoch, kde sme zaznamenali najväčší pokles od konca júla 2023. Americké zásoby ropy klesli o 12 miliónov barelov za týždeň, čo naznačuje výrazné oživenie dopytu aj exportov. Sezónnosť sa prejavila neskôr, keďže v minulých týždňoch prevažovali obavy o slabý dopyt z USA. Makroekonomická situácia však nie je dostatočne pozitívna na ďalšiu podporu rastu cien ropy. Slabšie údaje z trhu práce a indexu nákupných manažérov v sektore služieb a výroby zvýšili obavy o slabý dopyt po pohonných hmotách. To viedlo k stabilizácii cien ropy na vyšších úrovniach, pričom obchodníci budú čakať na ďalšie prichádzajúce dáta, ktoré ukážu ďalší vývoj americkej ekonomiky," upozornil Nemky. 

Na vývoj v USA reagovali aj ceny veľkoobchodných palív v Rotterdame, ktoré pokračovali v raste. "Čo naznačuje pokračujúci nárast cien pohonných hmôt aj na slovenských čerpacích staniciach. Motoristická sezóna je v plnom prúde a ceny na našich čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast. Výhľad na rope ostáva v strede sezóny neistý, keďže síce sme videli mierne nižší dopyt zo začiatku primárne v Spojených štátoch, avšak nedávne dáta naznačujú dobiehanie zameškaného. Na druhej strane však prichádzajúce makroekonomické dáta naznačujú mierne spomalenie ekonomiky, čo samozrejme vytvára potencionálnu neistotu o budúcom dopyte po pohonných hmotách od spotrebiteľov," uzavrel. 

A čo zvyšok Európy?

Slovensko sa aktuálne nachádza presne v polovici krajín Európskej únie, čo sa týka cien benzínu. S priemernou sumou 1,622 eura sme však najdrahší spomedzi našich susedov. Lacnejšie tankujú už aj v Rakúsku, kde stojí liter benzínu 1,62 eura, v Maďarsku 1,556 eura, v Česku 1,527 eura a v Poľsku 1,516 eura. A čo v prípade obľúbených dovolenkových destinácií? Napríklad, v Chorvátsku zaplatia Slováci za liter benzínu menej, ako na Slovensku, a to 1,495 eura, vôbec najlacnejší benzín v rámci Európskej únie je v Bulharsku, liter stojí 1,332 eura. Naopak, drahší benzín je v obľúbenom Taliansku, kde je jeden z najdrahších benzínov. Liter sa pohybuje za 1,86 eura za liter. Ešte drahší benzín je v Grécku, za liter dovolenkári zaplatia 1,897 eura za liter. 

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)
Iná situácia je v prípade nafty. Tú máme stále jednu z lacnejších v rámci EÚ. Ba dokonca naftu tankujeme na Slovensku jednu z najlacnejších vrámci okolitých štátov. Lacnejší je len v Česku, a to na úrovni 1,477 eura za liter, ale aj v Poľsku, kde liter stojí 1,518 eura. V Maďarsku motoristi zaplatia 1,587 eura za liter a v Rakúsku 1,62 eura za liter. V prípade dovolenkových destinácii je lacnejšia nafta napríklad v Španielsku, za liter motoristi zaplatia 1,488 eura za liter, ale aj v Bulharsku - 1,306 eura za liter. Drahšia nafta od nás je v obľúbenom Chorvátsku - 1,54 eura za liter či Taliansku - 1,738 eura za liter. 

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Ceny ropy klesli

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo krajiny, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy, sa možno začína ochladzovať. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 45 centov (0,52 %).

Slováci hromžia: Najdrahší benzín
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 83,36 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje zníženie o 52 centov alebo 0,62 %. Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol, zatiaľ čo počet evidovaných nezamestnaných dosiahol 2,5-ročné maximum. V júni sa zároveň nečakane oslabila aktivita v americkom sektore služieb. Odvetvie podľa prieskumu Inštitútu pre riadenie zásob (ISM) čelilo poklesu nových objednávok aj pokračujúcemu znižovaniu zamestnanosti.

Viac o téme: Ceny palívCeny palív na SlovenskuCeny phm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu