Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Pavel po schôdzke s Fialom a Babišom: Sme zajedno, že najväčšou hrozbou je Rusko

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Najväčšou hrozbou súčasnosti pre ČR aj celú Európu je Rusko. Počas schôdzky na Pražskom hrade sa na tom podľa českého prezidenta Petra Pavla zhodli s českým premiérom Petrom Fialom, predsedom opozičného hnutia ANO Andrejom Babišom a tieňovým premiérom hnutia Karlom Havlíčkom.

"Atmosféra bola do určitej miery iskrivá, to by som asi určite neskrýval," naznačil prezident. Aj napriek niektorým rozdielnym pohľadom však bola podľa neho debata konštruktívna a v hlavných princípoch došlo k zhode. Zástupcovia opozície ani vlády napríklad v žiadnom prípade nespochybňujú dlhodobú prozápadnú orientáciu ČR a pevné ukotvenie v EÚ a NATO, podotkol prezident.

archívne video

Český prezident Petr Pavel na návšteve v Lešti: Je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď som pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Zhodli sme sa na tom, že najväčšou hrozbou súčasnosti pre ČR aj Európu je jednoznačne Rusko so svojou agresívnou politikou," zdôraznil. Rovnaký pohľad mali podľa neho aj na nevyhnutnosť podporovať Ukrajinu v jej boji za obnovu suverenity a územnej celistvosti. "Zároveň sme sa zhodli na tom, že okrem podpory Ukrajiny je nutné paralelne viesť úsilie o mierové riešenie," dodal s tým, že zástupcovia hnutia ANO by v tom chceli postupovať aktívnejšie a rýchlejšie. "Som rád, že aspoň v týchto základných bodoch nie je medzi hlavnou opozičnou stranou a vládou zásadný rozdiel," doplnil Pavel.

Je potrebné Ukrajinu podporovať všetkými prostriedkami

Fiala ocenil zhodu na tom, že Rusko je agresor a je potrebné Ukrajinu podporovať všetkými prostriedkami. "Veľa sa hovorilo o rokovaniach a o tom, ako dospieť k mieru. Pre mňa naďalej platí, že ako tú najlepšiu a možno najistejšiu cestu k mieru vidím to, že Rusko neuspeje vojensky vo svojej agresívnej politike, bude to vidieť a až potom bude pripravené na nejaké rokovanie," vysvetlil svoju pozíciu český premiér.

Štáty NATO musia urobiť maximum, aby sa vojna skončila

Predseda hnutia ANO označil debatu za konkrétnu a pragmatickú. "My si myslíme, že členské štáty NATO musia urobiť maximum pre to, aby sa vojna skončila, aby si znepriatelené strany sadli bez podmienok za stôl a aby prestali zomierať ľudia. V žiadnom prípade to neznamená, že chceme, aby Ukrajina prišla o svoje územie alebo prehrala, to vôbec nie," zdôraznil postoj hnutia ANO Babiš.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Naposledy sa stretli pred summitom NATO vo Vilniuse

Naposledy sa Pavel, Fiala a Babiš na hrade stretli začiatkom júna minulého roka pred summitom NATO vo Vilniuse. Hovorili vtedy aj o obrannej dohode so Spojenými štátmi, o ktorej mali hlasovať poslanci. Pavel vtedy avizoval, že chce v schôdzkach pokračovať, v tomto formáte sa však uskutočnila len jedna. Neskôr sa prezident pokúšal byť sprostredkovateľom koalície a opozície v téme dôchodkovej reformy. Tieto rokovania však zlyhali po tom, ako na ich pokračovanie hnutie ANO odmietlo prísť.

Viac o téme: StretnutieRuskoAndrej BabišUkrajinaPetr PavelPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu