Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

FARC odmietli pustiť humanitárnu misiu k Betancourtovej

Ku Betancourtovej sa humanitárna pomoc nedostala.
Ku Betancourtovej sa humanitárna pomoc nedostala. (Zdroj: SITA)

BOGOTA - Povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) odmietli v utorok dovoliť členom humanitárnej misie navštíviť francúzsko-kolumbijskú rukojemníčku Íngrid Betancourtovú. "Z rovnakých dôvodov ako Medzinárodný červený kríž 17. januára, francúzska zdravotnícka misia nie je vítaná," uviedli rebeli vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová agentúra Bolivarian.

V správe sa ďalej píše, že ak by sa kolumbijský prezident Alvaro Uribe stiahol z oblasti južnej Kolumbie skôr, ako povstalci žiadali, Betancourtová a ostatní rukojemníci "už mohli byť slobodní, čo by znamenalo víťazstvo pre všetkých". Spoločná humanitárna misia Francúzska, Španielska a Švajčiarska na pomoc chorej političke Betancourtovej sa začala minulý týždeň potom, čo Uribe na žiadosť francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho súhlasil so zastavením vojenských operácií proti povstalcom.

Betancourtová má údajne hepatitídu B a vážnu kožnú chorobu a posledných päť týždňov odmieta jedlo i zdravotnícku starostlivosť od FARC. Francúzsko sa aktívne zúčastňuje na riešení rukojemníckej krízy od roku 2002, keď ľavicoví povstalci uniesli francúzsko-kolumbijskú političku počas jej predvolebného boja o prezidentský post v Kolumbii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu