Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Mladík (20) sa sťažoval na výtok z nosa, zašiel za lekárom: Šokujúca diagnóza! Nebol to hlien, ale...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAMAŠEK - V časopise Journal of Medical Case Reports bol zdokumentovaný prípad muža, ktorý vyhľadal lekára a sťažoval sa na dlhodobo pretrvávajúci výtok z nosa. Následnými vyšetreniami sa však zistilo, že ide o oveľa závažnejšiu diagnózu a tekutina vychádzajúca z pacientovho nosa pochádzala z jeho mozgu.

Dvadsaťročný muž zo Sýrie sa lekárom sťažoval na dlhodobý výtok z nosa, záchvaty a bolesti hlavy. Uviedol, že pred šiestimi rokmi mal autonehodu, poranil si hlavu, ale odmietol liečbu. Podľa časopisu Journal of Medical Case Reports následné vyšetrenia potvrdili, že výtok vytekajúci z jeho nosa nie je príznakom obyčajnej nádchy, ale ide o mozgovú tekutinu, takzvaný cerebrospinálny mok (CSF), v ktorom sú ponorené mozog a miecha.

Stav, kedy dochádza k jeho úniku cez otvory v lebke, sa nazýva traumatická encefalokéla. Najčastejšie ide o vrodenú chybu, ktorá postihuje jedno z 10 400 narodených detí. V tomto prípade však únik tejto tekutiny spôsobil závažný úraz hlavy. Pacient bol údajne mesiac hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil magnetickú rezonanciu mozgu. Lekári zistili, že má zlomeninu lebky, operáciu však odmietol.

O mesiac neskôr sa vrátil a nakoniec so zákrokom súhlasil. Hmota, ktorá mu vytiekla z lebky, bola nahradená. V správe sa uvádza: „Operáciu vykonal špecialista, ktorý vrátil herniované mozgové tkanivo na pôvodné miesto, obnovil meningy a zoperoval lebečnú bázu pomocou kostného cementu a bio-lepidla. Zotavenie pacienta po operácii bolo bezproblémové.“

Viac o téme: MozogPacientNádcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu