Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

MIMORIADNY ONLINE Rusi útočili na prístav Odesa: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Pri dnešnom ruskom raketovom útoku na prístav Odesa na juhu Ukrajiny bola poničená prístavná infraštruktúra a civilné plavidlo plaviace sa pod vlajkou karibského štátu Antigua a Barbuda. Na platforme Telegram to oznámil šéf regionálnej správy Oleh Kiper. Pri útoku boli podľa neho zranení štyria ľudia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Inštruktori z Dánska vyučujú ukrajinských vojakov základné prvky požiarnej prípravy v rámci nadnárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

7:25 Ruský raketový útok na Kryvyi Roh zabil 3 ľudí vrátane dieťaťa. Pri útoku zahynul 12-ročný chlapec, uviedol regionálny guvernér Serhii Lysak. Pri štrajku zahynuli aj dve ženy vo veku 75 a 79 rokov.

6:55 Ukrajina zakázala používanie aplikácie na zasielanie správ Telegram v oficiálnych zariadeniach používaných vládnymi úradníkmi, vojenským personálom a zamestnancami v odvetviach dôležitých pre fungovanie štátu, pretože sa obáva, že tak Rusko môže špehovať správy aj užívateľov. Oznámila to podľa agentúry Reuters Rada národnej bezpečnosti a obrany, najvyšší bezpečnostný orgán krajiny.

6:10 Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

6:00 Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú aj bez potreby spájať sa do akejkoľvek organizácie, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal v rozhovore pre arabský spravodajský kanál Sky News Arabia. Píše agentúra TASS. "Často sa nás pýtajú kedy vytvoríme vojenskú alianciu. Nepotrebujeme ju. Máme pravidelné spoločné vojenské cvičenia," povedal Lavrov. "Naše armády medzi sebou spolupracujú, budujú spôsobilosti pre spoločné operácie, spoločne cvičia a to všetko bez akejkoľvek potreby vojenskej únie akou je NATO."

 

Strely poničili prístavnú a civilnú infraštruktúru

"Trosky, ktoré podľa predbežného zistenia pochádzajú zo strely Iskander-M, poničili prístavnú a civilnú infraštruktúru a tiež civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Antiguy," uviedol Kiper. Štyrom zraneným civilistom bola podľa neho poskytnutá všetka potrebná pomoc. Iskander-M je balistická strela, ktorá letí niekoľkonásobkom rýchlosti zvuku a má dolet až 500 kilometrov. Dnešný úder nasleduje týždeň po tom, ako Ukrajina obvinila Moskvu, že blízko rumunských vôd zasiahla riadenou strelou s plochou dráhou letu loď s obilím plávajúcou z Odesy do Egypta.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu