Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Objavte Východnú Moravu: Kraj, kde sa história a tradície prepájajú s přírodou

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Aleš Jedounek)

Zišli ste z hmlistých jesenných hôr, načerpali energiu v modernom wellness zasadenom v malebnej prírode a teraz si sadáte s rodinou či priateľmi k poháru vína v jednej z jedinečných víl architekta Jurkoviča... Zažite túto jesennú harmóniu na vlastnej koži. Objavte Východnú Moravu.

Východná Morava sa delí na štyri regióny. Každý z nich má čo ponúknuť ako pre aktívnu turistiku, tak aj pre oddych. Hrdí sú tu aj na svoju kultúru a bohaté tradície. Objavte tie najzaujímavejšie skvosty v každom z nich.

Liečivá sila Luhačovicka a zlínsky industriál

V Luhačoviciach sa spája liečivá sila minerálnych prameňov s architektonickou krásou miestnych stavieb. Prechádzka Luhačovicami je ako prechádzka galériou, kde sa príroda a architektúra snúbi do jedinečného umeleckého diela.

Ak vám chýba ruch mesta, vydajte sa do Zlína. Do mesta, ktorému dal tvár Tomáš Baťa a ktoré žije filmom, architektúrou a dizajnom.

Pohľad na mesto Zlín
Zobraziť galériu (5)
Pohľad na mesto Zlín  (Zdroj: Petr Slavík)

Zlín je ako stvorený na prechádzky. Pokiaľ sa do Zlína chystáte prvýkrát, začnite v továrenskom areáli, kde v súčasnosti nájdete množstvo kaviarní, obchodov, ale aj Krajskú galériu výtvarného umenia či Múzeum juhovýchodnej Moravy.

Dominantou komplexu továrenských hál je takzvaný zlínsky mrakodrap alebo „jednadvacítka“. Hoci je v súčasnosti administratívnou budovou Zlínskeho kraja, je voľne prístupná. Môžete si teda prezrieť výstavu na prízemí alebo slávnu pracovňu Jána Antonína Baťu vo výťahu. Rýchlovýťahom sa dostanete až na 16. poschodie, kde na vás z vyhliadkovej terasy čaká neopakovateľný pohlaď na celý Zlín a taktiež skvelá kaviareň.

Počas návštevy mesta by ste určite nemali vynechať Památník Tomáša Baťu, ktorý je skutočným klenotom nielen zlínskej modernistickej architektúry. Sklenená budova, ktorú navrhol architekt František Lýdia Gahura, ukrýva množstvo symbolov, Baťových odkazov, repliku lietadla Junkers, alebo napríklad schodisko v tvare písmena Z.

Velké Karlovice na Valašsku
Zobraziť galériu (5)
Velké Karlovice na Valašsku  (Zdroj: Petr Slavík)

Aktívny oddych a folklór na Valašsku

Alebo sa vyberte cestou oddychu a strávte pestrý jesenný víkend na Valašsku. Skutočne božský pokoj na vás dýchne v drevenom barokovom kostolíčku Panny Márie Snežnej vo Velkých Karloviciach.

Galéria sôch v Pluskovci vás zavedie do sveta ľudového umenia a valašskej tvorivosti. Nájdete tu drevený betlehem, sochy znázorňujúce výjavy z každodenného života a typické miestne remeslá. Dominantou je drevená kaplnka svätého Huberta.

Pre milovníkov prechádzok je ideálnou voľbou výstup na rozhľadňu Miloňová, odkiaľ sa vám naskytne úchvatný panoramatický výhľad na čarovnú jesennú krajinu.

A ako lepšie ukončiť deň plný zážitkov než relaxáciou v modernom wellness centre? Vyberte si jeden z renomovaných hotelov a nechajte sa rozmaznávať vo svete sáun, masáží a bazénov.

Tajomné chodníčky a unikátne záhrady Kroměřížska

Kroměřížsko vás pozýva na objavovanie tajomných ciest a cyklotrás v Chřiboch. Stačí si vybrať tú správnu vzdialenosť pre vás.

Pokiaľ chcete športové zážitky obohatiť o kultúru, vydajte sa do Kroměříža za pamiatkami zapísanými na zozname UNESCO. Prezrite si Arcibiskupský zámok s Podzámeckou zahradou, ktorá so svojimi 64 hektármi pripomína štýlový krajinársky park. Alebo geometricky pravidelnou Květnou zahradu s niekoľkými labyrintmi tvorenými z kríkov.

Do Arcibiskupského zámku sa vyberte za umením! Pravdepodobne najznámejším dielom, ktoré tu nájdete, je Tizianov obraz Apollo a Marsyas, ktoré je asi najcennejším umeleckým dielom v Českej republike. Za zmienku stojí aj zámocká knižnica – jej knižná zbierka patrí k najväčším v krajine.

Květná zahrada v Kroměříži láka aj na jeseň
Zobraziť galériu (5)
Květná zahrada v Kroměříži láka aj na jeseň  (Zdroj: Petr Slavík))

Víno, hody a živé tradície na Slovácku

Víno je srdcom Slovácka. A jeseň obdobím, keď tradície ožívajú a hoduje sa aj v tých najmenších dedinkách.

Navštívte napríklad pivničky vo vinárskych uličkách v Mařaticiach, ktoré sú jednou zo zastávok Uherskohradišťskej vinárskej cesty. Celá trasa je dlhá 72 kilometrov a je prevažne rovinatá. Vedie po cyklotrasách alebo pokojných cestách, takže je ideálna na rodinný cyklovýlet. Aj ostatné zastávky na trase sľubujú ohromujúci gastronomický zážitok.

Objavte jesennú Východnú Moravu

Jeseň je v plnom prúde. Východná Morava hýri farbami, chuťami a vôňami. Objavte jej čaro práve teraz. Viac tipov nájdete na www.vychodni-morava.cz.

Objavte Východnú Moravu: Kraj,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CCRVM)

Projekt Východní Morava v pohybu bol realizovaný s podporou štátneho rozpočtu Českej republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu