Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Hnutie Slovensko kritizuje novelu infozákona: Predloží pozmeňujúci návrh

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci parlamentu z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ kritizujú návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličnej SNS. Namietajú zámer spoplatnenia poskytovania informácií v zmysle zákona. Obmedzuje podľa nich ústavné právo občanov na informácie. Avizujú predloženie pozmeňujúceho návrhu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

"Obsahom zbytočnej a účelovej novely zákona nie je nič, čo by pomohlo riešiť problémy krajiny, ale je to útok na demokratické a transparentné riadenie štátu. Chcú spoplatniť informácie. To znamená že väčšina občanov sa už radšej nič pýtať nebude, pretože pri zväčšujúcej sa drahote občania nemajú peniaze na to, aby ešte aj za informácie, čo štát a minister robí s ich daňami, platili," skonštatovala.

aktuálne video

Tlačová konferencia Hnutia Slovensko k spoplatneniu informácií pre občanov SR a k téme dohody medzi rezortom vnútra a Andrejom Babišom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanci za Slovensko, Za ľudí, KÚ preto k novele predložia pozmeňujúci návrh. Presadiť ním chcú, aby štát nemohol podmieňovať poskytnutie informácií poplatkom, respektíve iným úkonom, ktorý nemá v legislatíve oporu.

Plénum NR SR by sa malo na októbrovej schôdzi zaoberať novelou zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne poslancov z koaličnej SNS. Tá by mala okrem iného možnosť povinných osôb požadovať úhradu nákladov spojených s mimoriadne rozsiahlym vyhľadávaním informácií.

Viac o téme: OpozíciaObčaniaInfozákonPrístup k informáciám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu