Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Prokurátorka navrhuje Mariánovi Magátovi za extrémizmus sedem rokov väzenia

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEZINOK - Súdny proces s Mariánom Magátom, ktorý čelí obžalobe pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť, pokračuje v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku záverečnými rečami.

Mariána Magáta pôvodne v januári uznal ŠTS za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody na šesť rokov. Najvyšší súd SR však pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť dokazovanie.

archívne video

Obžalovaný Marián Magát dostal za extrémizmus šesť rokov väzenia (Zdroj: TASR/J. Novák/O. Hercegh)

Prokurátorka navrhuje sedem rokov väzenia

Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Trnave navrhuje uznať obžalovaného Mariána Magáta za vinného z páchania extrémistickej trestnej činnosti a uložiť mu sedemročný trest väzenia. Tiež peňažný trest vo výške 10 000 eur a trest prepadnutia veci. Povedala to v rámci záverečnej reči na utorkovom hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Obžalovaný Marián Magát hovoril o politickom procese.

Vykonané dokazovanie podľa prokurátorky bez akýchkoľvek rozumných pochybností potvrdilo obsah obžaloby. "Dôvodnosť podanej obžaloby a dôvodnosť a zákonnosť vedeného trestného stíhania proti obžalovanému vyplýva z rozhodnutí súdov o väzbe obžalovaného," zdôraznila. Považuje za preukázané, že boli znalci prizvaní procesným spôsobom.

Obžalovaný Marián Magát považuje stíhanie jeho osoby za politický proces. Jeho obhajca Martin Burian sa vo svojej záverečnej reči zaoberal okrem iného obsahom znaleckých posudkov. Spochybňoval nezaujatosť jedného zo znalcov. Hovoril o porušení práva obžalovaného na spravodlivý proces. "Marián Magát je takmer tri roky väzobne stíhaný za svoj pohľad na históriu," zdôraznil.

Príspevky spochybňujúce holokaust zverejňoval Marián Magát podľa prokuratúry vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, vo videách i v knihe. Spochybňovať mal aj počet židovských obetí počas druhej svetovej vojny.

Trestných činov sa mal Marián Magát dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022. Okrem iného ide podľa prokuratúry o založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, výrobu extrémistického materiálu či popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti.

Viac o téme: ExtrémizmusSúd Marián Magát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu