Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Izraelské nálety blízko nemocnice v Bejrúte si vyžiadali najmenej 13 obetí

Záchranári hľadajú obete v obľúbenej štvrti, ktorú v pondelok večer zasiahli izraelské nálety, južne od Bejrútu v Libanone, utorok 22. októbra 2024. AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (5)
Záchranári hľadajú obete v obľúbenej štvrti, ktorú v pondelok večer zasiahli izraelské nálety, južne od Bejrútu v Libanone, utorok 22. októbra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Pri izraelskom útoku blízko najväčšej nemocnice v libanonskej metropole Bejrút zahynuli v pondelok štyria ľudia vrátane jedného dieťaťa a 24 ďalších osôb utrpelo zranenia, uviedlo vo vyhlásení libanonské ministerstvo zdravotníctva. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

Aktualizované 12:32 - V europarlamente dnes zazneli výzvy na okamžité prímerie v Libanone a zároveň odsúdenie útokov na mierovú misiu OSN (UNIFIL). V rozprave na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu sa poslanci preli ohľadom úlohy Izraela či práve misie UNIFIL v Libanone, ktorá podľa niektorých nezabránila útokom ozbrojencov z Hizballáhu na izraelské územie. Niektorí poslanci zopakovali, že Izrael má právo na sebaobranu, ale v súlade s medzinárodným právom. Iní naopak židovský štát obviňovali z genocídy Palestínčanov a zámerných útokov na jednotky OSN s cieľom zamaskovať svoje vojnové zločiny.

11:59 - Izraelské letectvo zasiahlo v pondelok neskoro večer cieľ Hizballáhu v blízkosti Univerzitnej nemocnice Rafíka Harírího v libanonskej metropole Bejrút. Samotná nemocnica však cieľom útoku nebola, uviedla v utorok izraelská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Reuters a denníka Times of Israel.

10:48 - Najmenej 13 mŕtvych a 57 zranených je podľa libanonského ministerstva zdravotníctva nová bilancia pondelkového izraelského úderu blízko najväčšej štátnej nemocnice v Bejrúte. Predchádzajúce údaje z pondelkového večera hovorili o štyroch mŕtvych a 24 zranených. Izrael sa k útoku nevyjadril, uviedol však, že počas nočných akcií mieril na dôležité centrá militantného hnutia Hizballáh.

Útok podľa libanonských úradov mieril do blízkosti nemocnice Rafíka Harírího južne od centra hlavného mesta. Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo. Na mieste stále pokračuje prehľadávanie trosiek a pátranie po obetiach a preživších, dodala agentúra.

Záchranári hľadajú obete v obľúbenej štvrti, ktorú v pondelok večer zasiahli izraelské nálety, južne od Bejrútu v Libanone, utorok 22. októbra 2024.
Zobraziť galériu (5)
Záchranári hľadajú obete v obľúbenej štvrti, ktorú v pondelok večer zasiahli izraelské nálety, južne od Bejrútu v Libanone, utorok 22. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Izraelská armáda dnes uviedla, že v noci mierila na miesta využívané Hizballáhom ako sklady zbraní či riadiace strediská. Bola medzi nimi "ústredná základňa námornej jednotky Hizballáhu", kde hnutie skladovalo rýchle člny schopné útočiť na izraelské plavidlá.

Vzájomné ostreľovanie medzi Hizballáhom a izraelskou armádou sa začalo vlani 8. októbra, teda deň po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael, ktorým prepukla súčasná vojna v Pásme Gazy. Hizballáh a Hamas sú podporované Iránom, ktorý je niekoľko desiatok rokov úhlavným nepriateľom Izraela.

Zhruba v polovici septembra izraelská armáda výrazne zintenzívnila ostreľovanie pozícií Hizballáhu v Libanone, okrem členov Hizballáhu ale pritom podľa libanonskej vlády zomrelo aj niekoľko stoviek civilistov vrátane detí.

10:38 Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes priletel do Izraela v snahe oživiť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy po zabití šéfa teroristickej skupiny Hamás Jahjá Sinvára, informuje agentúra AP. Ide podľa nej o Blinkenovu 11. návštevu Izraela od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá prepukla po krvavom útoku Hamasu na Izrael vlani 7. októbra.

9:03 Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. Informujú agentúry AFP a Reuters.

7:56 Libanonské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že dnes ráno odpálilo rakety na námornú základňu neďaleko severoizraelskej Haify a na dve vojenské pozície na predmestí Tel Avivu, píše agentúra AFP. Podľa serveru The Times of Israel (ToI) si útok nevyžiadal obete.

6:20 Prezident USA Joe Biden je vážne znepokojený únikom tajných dokumentov, ktoré obsahovali informácie o prípravách možného odvetného útoku Izraela na Irán. Uviedol to v pondelok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, píše agentúra AP.

Kirby povedal, že Bidenova administratíva stále nevie, či tajné dokumenty, ktoré sa dostali na verejnosť, boli hacknuté. Dodal, že Washington nemá informácie o úniku ďalších informácií. Záležitosť vyšetruje Pentagón.

6:10 Libanonské štátne médiá informovali v pondelok o izraelskom útoku na štvrť na juhu libanonskej metropoly Bejrút - krátko po tom, čo izraelská armáda varovala obyvateľov niekoľkých častí hlavného mesta, aby sa evakuovali. Informuje agentúra AFP.

Podľa libanonských médií útočila izraelská armáda na štvrť Awzájí, pričom išlo o vôbec prvý útok na túto časť Bejrútu "od začiatku izraelskej agresie proti Libanonu", uviedla libanonská štátna tlačová agentúra NNA. 

Izraelský útok v Bejrúte si vyžiadal šesť obetí 

K útokom izraelskej armády došlo v pondelok večer v južnej časti Bejrútu. "Úder izraelského nepriateľa blízko Harírího nemocnice podľa predbežných počtov zabil štyroch ľudí vrátane dieťaťa, a zranil 24," uviedlo ministerstvo s tým, že na budove nemocnice došlo k "značným škodám". Libanonské médiá informovali o dovedna 13 náletoch stíhačiek izraelskej armády na južné štvrte Bejrútu v priebehu pondelkového večera.

Plamene a dym stúpajú z izraelského náletu na Dahíju na južnom predmestí Bejrútu v utorok 22. októbra 2024.
Zobraziť galériu (5)
Plamene a dym stúpajú z izraelského náletu na Dahíju na južnom predmestí Bejrútu v utorok 22. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

Podľa libanonských bezpečnostných zdrojov musela tamojšia národná letecká spoločnosť použiť iné pristávacie dráhy pre lietadlá po izraelských útokoch na štvrte blízko hlavnej dráhy medzinárodného letiska Ráfika Harírího v Bejrúte. Izraelská ofenzíva v Libanone viedla k viacnásobnému vysídleniu viac než 1,2 milióna ľudí, píše Reuters s odvolaním sa na libanonské úrady.

Plamene a dym stúpajú z izraelského náletu na Dahíju na južnom predmestí Bejrútu v utorok 22. októbra 2024.
Zobraziť galériu (5)
Plamene a dym stúpajú z izraelského náletu na Dahíju na južnom predmestí Bejrútu v utorok 22. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

Izrael tvrdí, že jeho cieľom je vyhnať bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh z pohraničných oblastí, aby sa desaťtisíce Izraelčanov mohli vrátiť do svojich domovov, odkiaľ ich počas minulého roka vyhnala cezhraničná paľba Hizballáhu. Iránom podporované libanonské hnutie útočilo na územie Izraela na znak solidarity s Palestínčami v Pásme Gaze, kde Izrael vedie vojnu proti radikálnemu hnutiu Hamas. Spúšťačom konfliktu bol bezprecedentný útok palestínskych militantov na územie Izraela zo 7. októbra 2023.

Hizballáh tvrdí, že podnikol raketový útok na izraelskú spravodajskú základňu

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh v pondelok vyhlásilo, že raketami zaútočilo na základňu vojenskej spravodajskej služby na predmestí Tel Avivu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Bojovníci Hizballáhu odpálili "kvalitné rakety" na "základňu Glilot vojenskej spravodajskej Jednotky 8200 na predmestí Tel Avivu", uviedol Hizballáh, ktorý dodal, že útok uskutočnili "na obranu Libanonu" a že je "odpoveďou na izraelskú agresiu." Zároveň ho venoval dlhoročnému vodcovi hnutia Hasanovi Nasralláhovi, ktorý zahynul koncom septembra pri izraelskom leteckom údere.

Izraelská armáda zároveň podľa AFP informovala, že v priebehu pondelka vystrelil Hizballáh z Libanonu na územie Izraela približne 170 projektilov. Útok sa udial v čase, keď Izrael pokračuje v zásahoch na pozície Hizballáhu. Izraelské ozbrojené sily sa v sérii najnovších útokov zamerali najmä na finančné krídlo hnutia. Počas nedele a pondelka podnikli viacero útokov na finančné inštitúcie prepojené s Hizballáhom, ako aj na jeho trezory ukryté v bunkroch. Pri pondelkovom raketovom útoku v Sýrii zahynul aj šéf jednotky finančných transakcií Hizballáhu.

Viac o téme: IránIzraelLibanonBejrútHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu