Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Dolinkovej a Suska

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Považuje ho za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach a nevidí žiaden dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke. Kabinet sa na tom uzniesol na pondelkovom (30. 9.) rokovaní.

"Vláda SR predložený návrh vníma ako súčasť deštruktívnej opozičnej politiky a odmieta snahy opozície, ktorá po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva," poznamenal vládny kabinet. Zdôraznil, že Dolinková disponuje plnou dôverou premiéra aj celej vlády pri plnení všetkých úloh, ktoré jej plynú z funkcie ministerky zdravotníctva.

archívne video

Zuzana Dolinková po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda odmietla námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke. V súvislosti s dôvodmi týkajúcimi sa stavu Fakultnej nemocnice Trenčín vláda okrem iného pripomenula, že vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species. Tiež, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla v nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná. Diskusie o "kolapse" kardiologického oddelenia sú podľa vlády kauzou, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps nehrozí.

Ministerstvo plní všetky stanovené míľniky

Kabinet tiež zdôraznil, že v rámci plánu obnovy ministerstvo zdravotníctva plní všetky stanovené míľniky. Ministerka zároveň podľa vládneho kabinetu od svojho nástupu do funkcie aktívne komunikuje a rieši nepriaznivé výsledky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Poukázal tiež na to, že Dolinková rieši problémy v sektore a pracuje na viacerých reformách, ktoré boli ohrozené v dôsledku krokov bývalých vlád. Kabinet zároveň zásadne nesúhlasí s tvrdením, že ministerka zdravotníctva ustupuje dezinformáciám a medicíne založenej na dôkazoch či podniká kroky vedúce k politizácii nezávislých inštitúcií.

Návrh na odvolanie Dolinkovej podala opozícia v septembri. Skritizovali ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Ministerke vyčítali i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmietla. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR. To má o návrhu na jej odvolanie rokovať na záver aktuálnej schôdze.

Nesúhlasí ani s návrhom na odvolanie Borisa Suska

Vláda SR nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Uzniesla sa na tom na pondelňajšom (30. 9.) rokovaní per rollam. Návrh považuje za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. "Všetky opozičné výhrady: novely trestných kódexov vrátane legislatívneho procesu ich schvaľovania, ktorý trval tri mesiace, zrušenie toxického prvku - Úradu špeciálnej prokuratúry, úpravy trestných sadzieb a výšky škôd ústavný súd pochoval a potvrdil ústavnosť postupu ministra spravodlivosti a celej vlády SR," zdôvodňuje vláda vo svojom stanovisku.

Boris Susko
Zobraziť galériu (2)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podanie dovolania ministrom v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika považuje vláda za využitie jeho právomoci v absolútnom súlade so zákonom.   Odvolanie Suska iniciovali opoziční poslanci. Namietali okrem iného jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Poslanci Národnej rady SR majú o návrhu rokovať na aktuálnej schôdzi parlamentu. 

Viac o téme: OdvolanieZdravotníctvoVládaZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu