Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Vzbura v zdravotníctve: Lekári hrozia výpoveďami, hovorí sa o kolapse! Pacienti čelia veľkým problémom

Ilustračné foto. AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Konsolidácia verejných financií sa ocitá pod paľbou kritiky. Rezort financií pod vedením ministra Ladislava Kamenické (Smer-SSD)chce naplniť štátnu kasu aj na úkor zdravotníkov. Súčasťou balíčka opatrení je totiž okrem iného aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok. To vzbudilo ostrú nevoľu v radoch lekárov aj zdravotných sestier. Zdravotníci predsedovi vlády Robertovi Ficovi pripomínajú, aké dopady na celý systém to môže mať a na konci budú tými, čo na to najviac doplatia, práve pacienti. Neostalo však len pri slovách.

TK predstaviteľov vlády a koaličných lídrov: Konsolidácia verejných financií (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Zástupcovia nemocníc upozorňujú, že znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, hrozí destabilizáciou celého systému poskytovania zdravotnej starostlivosti. Tento krok podľa nich môže vyústiť až do kolapsu zdravotníckeho sektora. „Nesúhlasíme s konsolidáciou na úkor zdravotníkov, ktorých platy už teraz len ťažko dokážu konkurovať mzdám v okolitých krajinách, nehovoriac o západných štátoch,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Asociácia opakovane upozornila, že ak chceme zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz, systém je nutné dofinancovať ešte v tomto roku sumou 250 až 300 miliónov eur a v roku 2025 budú len nemocnice združené v asociácii musieť vykryť zvýšené náklady minimálne v sume 140 miliónov eur. „Namiesto toho chce vláda škrtnúť celému sektoru 259 miliónov eur. S tým nemôžeme súhlasiť,“ dodal Petko.

Vzbura v zdravotníctve: Lekári
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na poplach bijú aj lekárski odborári

Spokojné s konsolidačnými opatreniami nie je ani Lekárske odborové združenie (LOZ). Odborári hovoria o deštrukcii Memoranda z roku 2022, ktoré po výpovediach viac ako 2 100 nemocničných lekárov malo zabezpečiť nielen sociálny zmier v zdravotníctve, ale vďaka dohode na postupnom plnení všetkých 8 požiadaviek malo postupne dochádzať k zlepšovaniu kritickej situácie v slovenskom zdravotníctve. „Lekári sú pripravení, že nebudú vykonávať nútené nadčasy a pohotovosť nad zákonné limity. Zdravotníci sú jediní zamestnanci na Slovensku, ktorým vláda znižuje v rámci tzv. konsolidačného balíčka dohodnutú úpravu ich základnej mzdy a to aj na ďalšie roky do budúcnosti. Pri stave, že lekári a sestry chýbajú slovenským občanom, vláda spôsobí, že Slovensko bude produkovať lekárov a sestry pre zahraničie,“ uviedol predseda združenie Peter Visolajský. LOZ tiež upozorňuje, že návrat lekárov a sestier na Slovensko je oveľa drahší ako ich tu udržať.

„Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií, ale nerozumieme, prečo vláda hľadá peniaze v chýbajúcich zdravotníkoch a nie v šetrení na príjmoch finančných skupín, ktoré vysávajú naše zdravotníctvo. Vláda svojím návrhom mzdy slovenským zdravotníkom zníži,“ uviedol Visolajský. Vláda Roberta Fica podľa nich týmito krokmi pomáha finančným skupinám a nie pacientom, narúša sociálny zmier a vyvoláva zbytočný konflikt v zdravotníctve.

Peter Visolajský
Zobraziť galériu (4)
Peter Visolajský  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Odborári tiež upozornili, že bez dobrej vôle lekárov pracovať za chýbajúcich kolegov v týchto nadlimitných nadčasoch a pohotovosti nie je možný chod nemocníc. „Vzhľadom na rozhodnutie vlády, LOZ v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasovej práce a sme pripravení podstúpiť aj ďalšie kroky. Preto LOZ vyzýva celú vládu na čele s jej predsedom Robertom Ficom, aby od tohto destabilizujúceho kroku upustili a aby nešetrili na sestrách a zdravotníckom personály v nemocniciach. Lebo tým sa v skutočnosti šetrí na pacientoch,“ odkazujú odborári.

Zdravotné sestry adresovali premiérovi odkaz

Konsolidačné opatrenia odmieta aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Konsolidačné opatrenia Vlády SR majú spomaliť valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov, čo pri dnešnom enormnom nedostatku sestier spôsobí, že nám začnú odchádzať skúsené sestry a pôrodné asistentky v ešte väčšom množstve a mladá generácia, ktorá by ich mala nahradiť radšej po štúdiu opustí našu krajinu. Možno členovia Vlády SR pri svojich nadpriemerných mzdách nepotrebujú zdravotnícku starostlivosť na Slovensku, avšak bežní občania sa bez nej nezaobídu, preto sú prijaté opatrenia pre nás nepochopiteľné a zbabelé," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Nízke podpriemerné mzdy podľa nej spôsobili, že nám v systéme chýba viac ako 14‐tisíc sestier.

Zdravotné sestry tiež upozorňujú na to, že mzdy sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku patria medzi najnižšie v EÚ. „Opúšťame profesiu s pocitom frustrácie a sklamania a užívame si naše ´vysoké´, častokrát 500 € dôchodky po tom, čo sme svoje životy obetovali v službe pre iných, vrátane starostlivosti o nášho premiéra,“ odkázal vláde viceprezident komory Lukáš Kober s tým, že už toho majú dosť. „Očakávať, že ošetrovateľský personál bude pracovať na úkor šetrenia štátu, je úplne neprijateľné,” dodal.

K výhradám Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek sa pridala aj Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov.  "Čelní predstavitelia štátu po nástupe do vlády v medializovaných vyjadreniach verbalizovali vôľu zlepšovať postavenie zdravotníckych pracovníkov pre ich stabilizáciu. Táto verejne prezentovaná snaha je v rozpore s aktuálnym postupom Ministerstva financií SR a vlády SR, o čom svedčí aj opatrenie, ktorým sa má zdravotníctvu vziať takmer 260 miliónov eur," skonštatovala prezidentka komory Iveta Šluchová. Sklamanie zdravotníkov je podľa jej slov o to väčšie, že sa financie zo štátneho rozpočtu míňajú okrem iného na "finančné zvýhodňovanie čelných predstaviteľov štátu".

Vzbura v zdravotníctve: Lekári
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacientom hrozí aj nedostupnosť vybraných pomôcok 

Pre pacientov sa vynára aj ďalší problém. Tí, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov, budú musieť po vládnej konsolidácii verejných financií načrieť ešte hlbšie do vrecka. Takýto krok ešte viac zaťaží sociálne najcitlivejšiu skupinu obyvateľov. Upozorňuje na to Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED).

SK+MED poukázala na to, že zvýšenie cien sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky, ktoré sú v úhradovom systéme a v súčasnej dobe sú zaradené do 20-percentnej sadzby DPH. "Dotkne sa pacientov vo forme doplatkov, ktorí dostanú na predpis zdravotnícke pomôcky, ako sú napríklad glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice a aj niektoré stomické pomôcky," vysvetlila asociácia.

Zároveň apeluje na vládu SR a Ministerstvo financií SR, aby bol celý segment zdravotníckych pomôcok, nielen vybrané druhy, zaradený do jednotnej päťpercentnej sadzby DPH, čo je plne v súlade s európskou smernicou o sadzbách DPH, a zároveň je to podľa SK+MED ústretový krok smerom k sociálne znevýhodnenej skupine obyvateľov. "Ide najmä o pacientov odkázaných na zdravotnícke pomôcky, z ktorých značnú časť tvoria najmä seniori," priblížila asociácia.

Viac o téme: ZdravotníctvoLekáriZdravotné sestryMzdyValorizáciaKonsolidácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu