Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Vidíte modrú a zelenú ako ostatní? Virálny test vytvorený neurovedcom odhalí vaše vnímanie farieb! Skúste to

(Zdroj: Getty Images/Instagram/arcseattlecw)

USA - Neurológ a špecialista v oblasti umelej inteligencie Patrick Mineault vytvoril nový test zameraný na vnímanie farieb. K jeho tvorbe ho podporila zaujímavá manželská výmena názorov. Na základe výsledkov testovania v tomto programe sa dozviete, ako ste na tom v definovaní modrej a zelenej farby.

Na začiatku vytvorenia testu, ktorého autorom je neurológ Patrick Mineault, bola debata o farbe prikrývky. „Som zrakový neurológ a moja manželka, Marissé Masis-Solanová, je oftalmologička,“ vysvetlil pre denník The Guardian. „Doma sa dohadujeme o deke. Myslím si, že je jednoznačne zelená, ale ona si myslí, že je jednoznačne modrá.“ Téma definície týchto dvoch farieb ho natoľko zaujala, že začal vyvíjať nový test na ich identifikáciu. Pomenoval ho „Je moja modrá tvoja modrá?“ a pomôže vám zistiť, ako rozdielne alebo podobné je vaše vnímanie farieb v porovnaní s ostatnými. Mineault na tomto programe pracoval s novými kódovacími nástrojmi s podporou umelej inteligencie. Vyskúšať ho môžete cez webovú stránku ismy.blue, kde sa vám na monitore zobrazí farba a vy budete musieť odpovedať na otázku, či je zelená alebo modrá.

Potom sa začne farebný odtieň postupne meniť, až kým stránka nedospeje k záveru, v ktorej časti spektra sa nachádzate. „Farby sú často reprezentované vo farebnom priestore HSL (hue, saturation, lightness),“ vysvetlil Mineault pre denník Daily Mail. „Odtieň 120 je zelená a odtieň 240 je modrá. Test sa zameriava na modro-zelené odtiene v rozmedzí 150 až 210.“ Ak však uvidíte farbu, ktorú chcete identifikovať ako odtieň niekde uprostred, napríklad tyrkysovú, stále si musíte vybrať, či ju vnímate ako modrú alebo zelenú. „Pri prvých experimentoch sme zistili, že reakcie ľudí sa sústreďujú okolo čísla 175, ktoré je zhodou okolností rovnaké ako pomenovaná tyrkysová farba HTML,“ povedal neurológ. „Je to zaujímavé, pretože nominálna hranica medzi modrou a zelenou farbou je na úrovni 180, čo je farba cyanová. Znamená to, že hranice väčšiny ľudí sú posunuté smerom k tvrdeniu, že cyanová je modrá.“

Rozdelenie koncovej hranice používateľa je založené na výsledkoch iných ľudí, ktorí tiež absolvovali test, takže svoje výsledky môže porovnať so všeobecnou populáciou. „Pridal som funkciu, ktorá vám ukazuje rozdelenie, a to sa ľuďom naozaj zapáčilo,“ vysvetlil Mineault. „Vidíme rovnaké farby? To je otázka, ktorú si filozofi, vedci a vlastne všetci kladú už tisíce rokov. Vnímanie ľudí je nevyjadriteľné a je zaujímavé, že máme rôzne názory.“ Webová stránka bola spustená v auguste a za mesiac ju navštívilo už viac ako 1,5 milióna ľudí. „Nie som veľmi prekvapený, že to zabralo, pretože ľudia chcú pochopiť, ako vidia svet ostatní,“ povedal neurológ a doplnil, že vnímanie farieb je vo všeobecnosti zložité merať. Uviedol: „Zrakoví vedci používajú špecializované kalibrované zariadenia. Grafickí dizajnéri využívajú fyzické farebné karty, napríklad tie, ktoré vyrába spoločnosť Pantone, aby mohli jednoznačne komunikovať farby.“  

Ak sú vaše výsledky testu veľmi odlišné od ostatných, nemusíte sa obávať o svoj zrak. Môže to len znamenať, že máte svojský spôsob pomenovania farieb alebo do hry vstupujú aj iné faktory, ako napríklad model vášho telefónu alebo počítača, vek zariadenia, nastavenie displeja, okolité zdroje svetla, denná doba a skutočnosť, ktorá farba je prezentovaná ako prvá. Pokiaľ ide o farbu prikrývky v domácnosti autora testu, s manželkou ešte stále nedospeli k rozhodnutiu. „Test sme robili niekoľkokrát,“ povedal Mineault. „Hneď, ako sa tam objaví trochu zelenej, nazývam ju zelenou.“ Jeho manželka však stále vidí modrú.

Viac o téme: Test FarbaNeurochirurgProgram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu