Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Ohavný nález u našich susedov: Hrob chlapca z 13. storočia odkrýva barbarskú praktiku! Hrôzostrašná smrť

(Zdroj: Facebook/Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków)

VARŠAVA – Archeologické vykopávky, ktoré boli nájdené v biskupskej záhrade z 13. storočia v Chełme v Poľsku, odhalili hrob označený dvoma stĺpmi – jeden smeroval na východ a druhý na západ. Pozostatky, ktoré archeológovia našli vo vnútri, patrili malému chlapcovi – upírovi.

Hrob niesol niekoľko zarážajúcich detailov, ktoré ho odlišovali od väčšiny ostatných v tom čase – poukazoval na hrozný čin. Výskumníci pracujúci na mieste činu zistili, že telo, ktoré bolo pochované na kopci, bolo vtlačené do zeme kameňmi položenými cez trup. Poľskí úradníci dodali, že dieťa bolo pred pochovaním zrejme sťaté, čo naznačuje, že poverčiví miestni obyvatelia sa obávali prítomnosti nejakej démonickej bytosti. „Pohreb s tvárou vtlačenou do zeme, odrezanie hlavy alebo položenie kameňov na telo sú niektoré z metód pohrebu, ktoré sa používali pri rituáloch, kedy sa ľudia pokúšali zabrániť tomu, aby démonická bytosť opustila hrob,“ povedal Paweł Wira, vedúci pobočky Chełmského vojvodského úradu na ochranu pamiatok v Lubline, podľa denníka Mirror

 

Chełm, pochówek antywampiryczny? Delegatura Chełm Podczas prac ziemnych związanych z remontem muru ogrodzeniowego...

Posted by Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków on Thursday, September 12, 2024

Archeológovia zistili, že pred niekoľkými storočiami nebol tento spôsob pochovávania pre ľudí úplne bežný. V roku 2023 bola na starovekej nekropole zo 17. storočia objavená kostra dieťaťa. Predpokladaný vek bol päť až sedem rokov a pochovaný bol s visiacim zámkom pripevneným na členku. Vedci vysvetlili, že ho tam umiestnili blízki, aby zabránili zmŕtvychvstaniu príbuzných. Zaujímavosťou je, že rok predtým našli na tom istom mieste pozostatky ženy, ktorá mala na hrudi pritlačenú kosu, čo je ďalší z rituálov, ktorý mal zabrániť upírom v návrate zo záhrobia. Uvádza sa, že pozostatky upírskeho dieťaťa našli vedľa tela iného dieťaťa, ktoré bolo ale pochované normálnym spôsobom. 

„Obe pozostatky pochádzajú z obdobia raného stredoveku – 13. storočia. Mŕtvi boli pochovaní bez rakiev,“ uvádza Wira. Keďže príčina smrti stále nie je stopercentne známa,  archeológovia plánujú vykonať sériu testov na oboch kostrách, aby určili, koľko rokov mali deti v čase smrti. Domnievajú sa, že tieto dve telá pravdepodobne nie sú jediné, ktoré ležia v biskupskej záhrady a očakávajú, že sa v blízkosti nachádzajú ďalšie, ktoré pomôžu objasniť príčiny. 

Viac o téme: HrobUpírPoľskoChlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu