Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Muža v Litve odsúdili na deväť rokov väzenia za špionáž v prospech Bieloruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Súd v Litve v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia muža, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže v prospech Bieloruska. Muž podľa súdu zhromažďoval a odovzdával informácie o bieloruskej opozícii. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na tlačovú agentúru BNS.

Litovčan od januára 2022 plnil úlohy pre Bielorusku, ktorá spolupracovala s bieloruskou tajnou službou. V snahe získať prístup do priestorov a na podujatia organizácií demokratického hnutia, ktoré sídlia v Litve, sa vydával za dobrovoľníka. Práve tieto organizácie potom aj upovedomili litovské orgány o jeho podozrivých aktivitách.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Muž, ktorý bol podľa DPA viackrát odsúdený za iné trestné činy, obvinenia poprel. Podľa spravodajského webu LRT odsúdeným je právnik Mantas Danielius, ktorý na súdnom pojednávaní označil svoj prípad za útok na slobodu prejavu.

Litva je už dlho útočiskom bieloruskej opozície - v súčasnosti tam žije viac ako 62.000 bieloruských občanov. Mnohí z nich sa ta presťahovali po tom, ako bieloruské úrady násilne potlačili protesty, ktoré vypukli po sporných prezidentských voľbách z roku 2020 označovaných ľudskoprávnymi organizáciami za zmanipulované. V Litve žije aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Viac o téme: OdsúdenieŠpionážBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu