Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kontrolóri bijú na poplach: Predčasné dôchodky zatriasli rozpočtom! Verejné financie sú pod tlakom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet Slovenskej republiky dosiahol ku koncu prvého polroka 2024 deficit vo výške 4 miliardy eur, pričom medziročne sa zhoršil o viac ako miliardu eur. Hlavným faktorom tohto zhoršenia sú výdavky Sociálnej poisťovne, najmä na starobné a predčasné dôchodky, vrátane 13. dôchodkov a ich valorizácií.

Národný kontrolný úrad (NKÚ) SR vo svojej správe upozorňuje, že rozpočtovaná suma 1,6 miliardy eur na tieto účely nebude dostatočná, keďže do konca júna sa z tohto balíka minulo už viac ako 80 %. Šéf NKÚ Ľubomír Andrassy zdôrazňuje, že vláda bude musieť nájsť rovnováhu medzi znižovaním deficitu, stabilizáciou verejného dlhu a financovaním dôležitých investičných projektov.

„Výzvou pre vládu je taktiež prehodnotenie výdavkov pre vybrané skupiny obyvateľov, pričom čísla ukazujú, že výrazne podporovanou skupinou sú seniori, chýba pritom vyváženosť s mladými rodinami či ľuďmi, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli v sociálnej pasci,“ približuje Andrassy.

Ľubomír Andrassy
Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Andrassy  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rýchly rast výdavkov na dôchodky

Výdavky na dôchodky vykazujú v roku 2024 vysoké tempo rastu. Najväčší podiel na tomto raste majú predčasné starobné dôchodky po 40 odpracovaných rokoch a zvýšené valorizácie dôchodkov. Analytici NKÚ varujú pred rizikom zvyšujúceho sa deficitu, ale aj pred nedostatkom pracovnej sily, keďže veľký počet ľudí odchádza do predčasného dôchodku. V prvom polroku 2024 klesla zamestnanosť o desatinu percenta, pričom najväčší pokles bol zaznamenaný v priemysle a kvalifikovaných službách.

Nedostatok pracovnej sily sa čiastočne kompenzuje zvýšenou zamestnanosťou cudzincov, ktorých počet vzrástol o 7-tisíc. Zamestnanosť cudzincov, z ktorých 40 % tvoria odídenci z Ukrajiny, dosiahla viac ako 107-tisíc pracovníkov.

Verejné financie sú pod tlakom

Deficit verejných financií Slovenska sa očakáva na úrovni 7,7 miliardy eur (5,85 % HDP), čo je o 0,5 % vyššie, než vláda pôvodne plánovala. Zvýšené výdavky na dôchodky a narastajúci dlh v zdravotníctve spôsobujú značný tlak na rozpočet. Zadlženosť zdravotníckych zariadení vzrástla v prvom polroku 2024 o 160 miliónov eur a celkové záväzky dosiahli 1,18 miliardy eur.

Kontrolóri bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nku.gov.sk)

NKÚ tiež kritizuje nedostatočné čerpanie zdrojov EÚ v rámci nového programového obdobia 2021 – 2027, pričom sa naša krajina nachádza už vo štvrtom roku obdobia oprávnenosti. Do polovice tohto roka bolo z Programu Slovensko vyhlásených 152 výziev v objeme 5,7 mld. eur. Čerpanie k tomuto termínu však predstavuje len 284,5 mil. eur (2,3 % z alokácie), čo je podľa NKÚ viac ako kritická úroveň. 

Vláda tak stojí pred náročnými úlohami: konsolidovať verejné financie, zabezpečiť rovnováhu v podpore obyvateľstva a efektívne čerpať zdroje z Plánu obnovy a odolnosti.

Viac o téme: Verejné financieNKÚPredčasné dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu