Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Taraba a Andrassy sa zhodli! Treba určiť smerovanie vodárenských spoločností

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA Minister životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy sa zhodli na tom, že je potrebné určiť povinnosti a smerovanie vodárenských spoločností. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

Taktiež sa zhodli na tom, že súčasný systém vo vodárenských spoločnostiach je neudržateľný, keďže vodárne bojujú s miliónovými investičnými dlhmi. "Preto štát musí prijať konkrétne a účinné opatrenia, aby mal pod kontrolou nielen to, ako vodárenská infraštruktúra funguje, ale aj to, ako sa v rámci týchto spoločností využívajú štátne, verejné, ale aj európske zdroje. Konkrétne riešenia predstavíme v novej legislatíve a predložíme ich na schválenie vládnemu kabinetu," vysvetlil Taraba.

archívne video

Tlačová konferencia Andreja Danka z SNS: Vyjadrenie k mimoriadnej schôdzi parlamentu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Andrassy na rokovaní informoval Tarabu, že na najbližšie rokovanie vlády predloží rozsiahlu správu o výsledkoch kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach, a to aj s konkrétnymi odporúčaniami na zlepšenie situácie. NKÚ informoval 23. augusta o výsledkoch kontroly, ktorá bola zameraná na hospodárenie vodárenských spoločností na Slovensku. Vyplynulo z nej, že pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca takmer tretina pitnej vody. Stav vodárenskej infraštruktúry je nevyhovujúci a dostáva sa na kritickú úroveň, pričom vodárenským spoločnostiam rastie investičný dlh.

Viac o téme: NKÚVodárenské spoločnostiTomáš TarabaĽubomír Andrassy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu