Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hlavná odborová organizácia odmietla podporiť Harrisovú aj Trumpa

Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou.
Prezidentská debata medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou. (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

WASHINGTON - Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov. Informujeme podľa správy britskej stanice BBC News.

Odborová organizácia má približne 1,3 milióna členov v USA a Kanade. IBT tvrdí, že prieskum medzi jej radovými členmi nezistil "jednoznačnú podporu" voči žiadnemu z kandidátov, hoci dva z jej nedávnych prieskumov naznačili jednoznačnú podporu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Tento krok je veľkou ranou pre úsilie demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej získať voličov z robotníckej triedy mesiac a pol pred voľbami novej hlavy štátu. Podpora odborov mala podľa BBC potenciál zmobilizovať tisíce ich členov, ktorí žijú, pracujú a volia v rozhodujúcich štátoch - Pensylvánia, Michigan a Wisconsin.

Krátko po tomto oznámení niektoré regionálne rady IBT, ktoré zastupujú viac ako pol milióna členov v štátoch Michigan, Wisconsin, Nevada a Kalifornia, oznámili, že podporujú Harrisovú. "Zatiaľ čo Donald Trump hovorí, že štrajkujúci pracovníci by mali byť prepustení, viceprezidentka Harrisová počas celej svojej kariéry stála pevne na strane organizovaných zamestnancov," uviedla hovorkyňa demokratickej kampane Lauren Hittová.

Priama podpora nie je

Odborová organizácia - koalícia členov, ktorá zahŕňa vodičov nákladnej dopravy, skladníkov a pilotov leteckých spoločností - sa už dlho považuje za politicky rôznorodú. Predseda IBT Sean O'Brien, ktorý je na čele organizácie od roku 2022, sa snaží nadviazať kontakty s republikánmi. Rada IBT sa však stretla aj s prezidentom USA Joeom Bidenom ešte predtým, než sa vzdal kandidatúry, ako aj s ďalšími kandidátmi Robertom F. Kennedym ml. a Cornelom Westom. O'Brien sa stal prvým šéfom IBT, ktorý vystúpil na republikánskom národnom zhromaždení. Trumpa pochválil ako "tvrdého chlapa", avšak priamu podporu mu nevyslovil. O'Brien a ďalší vedúci predstavitelia odborov zároveň pri viacerých príležitostiach uznali, že Biden je "skvelý pre odbory".

Viac o téme: Donald TrumpKamala HarrisInternational Brotherhood of Teamsters
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu