Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Šokujúci záber ukrajinského vojaka: Rusi mu do srdca zabodli meč

Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu  Ilustračné foto
Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Šokujúce zábery z Ukrajiny sa rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach. Na jednej z fotiek z Donecka je zachytený ukrajinský zajatec, ktorého mali údajne popraviť ruskí vojaci. Z hrude mŕtveho muža trčí meč s nápisom "Za Kursk" – symbol, ktorý má odkazovať na ruské straty počas ukrajinských útokov v Kurskej oblasti.

Ruskí vojaci zverejnili tieto hrôzostrašné dôkazy o mučení ukrajinských zajatcov. Na fotografii vidno, ako popravený ukrajinský vojak leží na zemi, spútaný a oblečený v zakrvavenej vojenskej uniforme a má krvavé ruky. Podľa všetkého ho mali umučiť priamo na ulici. Stav tela naznačuje, že zomrel pred niekoľkými dňami.

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Najviac znepokojujúcim detailom na fotke je dekoratívny meč zaborený do jeho hrude. Na čepeli je jasne vyrytý nápis "Za Kursk", čo je jasná narážka na ukrajinský útok na Kurskú oblasť v Rusku. Tento čin je teda prezentovaný ako pomsta za túto operáciu.

Investigatívni novinári z Bellingcatu identifikovali miesto, kde bola fotografia urobená. Podľa nich ide o križovatku v dedine Novohrodivka, približne 40 kilometrov severozápadne od Donecka. Novinár Benjamin Strick z Bellingcatu na sociálnej sieti X (predtým Twitter) potvrdil, že muž bol pred popravou spútaný.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec na túto šokujúcu udalosť reagoval s obrovským rozhorčením. "Rusi popravili neozbrojeného ukrajinského zajatca mečom. Jeho ruky boli spútané. Takéto zverstvá sú jasným porušením ženevských konvencií. Svet nemôže zostať ticho!" napísal na Telegrame.

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu