Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Taraba viedol s maďarskou delegáciou ďalšie kolo rokovaní o Gabčíkove

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) viedol slovenskú delegáciu na rokovaniach v Bratislave s maďarskou delegáciou vedenou ministrom energetiky Csabom Lantosom o ukončení 30-ročného sporu v súvislosti s výstavbou Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Zúčastnil sa na nich aj generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Peter Molda a generálny riaditeľ maďarskej energetickej spoločnosti MVM Gábor Orbán. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Za necelého polroka sa uskutočnilo už sedem bilaterálnych rokovaní splnomocnencov vlád, delegácií a expertov," podotkol rezort. Obidve strany sa podľa neho zhodujú na tom, že je potrebné zosúladiť súčasný stav s právnym stavom a nájsť obojstranne prospešné riešenie, ktoré zaistí protipovodňovú ochranu a medzinárodnú aj rekreačnú a športovú plavbu. Taktiež prispeje k zlepšeniu environmentálnych podmienok a zlepší aj energetické využitie hydropotenciálu Dunaja na Vodnej elektrárni Gabčíkovo.

archívne video

Tlačová konferencia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ako dobrí susedia chceme spor ukončiť vo vzájomnej úcte, dobrých vzťahoch, ale tak, aby oba štáty našli trvalo akceptovateľné riešenie, čo len vytvorí predpoklad pre ešte väčšie nakopnutie spolupráce aj v ďalších oblastiach. Dnešná dynamika a rozsah rokovaní len potvrdzujú, že obe strany chcú dospieť k dohode a v dohľadnej dobe predložiť vládam základné prieniky pre možnú prípravu novej medzinárodnej dohody," vysvetlil Taraba.

Viac o téme: RokovaniaMaďarskoMinisterstvo životného prostrediaGabčíkovoNagymarosTomáš TarabaCsaba Lantos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu