Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pellegrini tlačí na koalíciu: Treba DEFINITÍVNE rozhodnúť o predsedovi parlamentu! Kedy sa stretne s Ficom?

Peter Žiga a Peter Pellegrini na spoločnom vyhlásení. Zobraziť galériu (4)
Peter Žiga a Peter Pellegrini na spoločnom vyhlásení. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vládna koalícia musí definitívne vyriešiť problém so zvolením nového predsedu Národnej rady (NR) SR. Apeluje na to prezident SR Peter Pellegrini, ktorý o tom informoval po pondelkovom stretnutí s podpredsedom NR SR Petrom Žigom (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. V pondelok predstúpili pred médiami v spoločnom vyhlásení, kde prezradil aj to, kedy sa stretne s premiérom.

Prezident SR Peter Pellegrini po stretnutí s podpresedom NRSR Petrom Žigom dáva mediálne vyhlásenie. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini tlačí na koalíciu a žiada vyriešiť problém so zvolením nového predsedu NR SR. "Prichádza čas, kedy treba definitívne rozhodnúť problém s vymenovaním a zvolením nového predsedu Národnej rady SR. Ak je politické napätie, tak treba jednoducho hľadať rozuzlenie tohto problému a neodkladať ho na neurčito, pretože to neprospieva k stabilite, a myslím si, že vládna koalícia musí byť schopná nájsť spôsob riešenia tejto situácie," vyhlásil prezident. On z funkcie prezidenta do toho zasahovať nebude.

Podotkol, že rešpektuje výsledky parlamentných volieb a nebude do procesu zasahovať ani naznačovať, ako by mal vyzerať výsledok. Parlament podľa jeho slov plnohodnotne vykonáva svoju funkciu aj teraz, "ale pre vyslanie signálu stability a schopnosti koalície nachádzať konsenzus by bolo dobré vyriešiť aj túto personálnu otázku," doplnil. „Žiadna funkcia či v parlamente či vo vláde však nie je spojená s konkrétnym menom,“ uviedol.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Pán predseda, poverený riadením parlamentu, ma uistil, že za akýchkoľvek scenárov celého politického vývoja a súbojov medzi koalíciou a opozíciou existujú spôsoby, ako zachovať funkčnosť a chod zákonodarného zboru," povedal s tým, že koalícia musí byť schopná nájsť spôsob riešenia tejto situácie.

Informoval sa u Žigu o tom, aký program je naplávaný na aktuálnu schôdzu NR SR. Apeloval na poslancov, aby prijímali zákony, ktoré budú riešiť skutočné problémy ľudí. Podľa neho sa poslanci v ostatnom období zaoberali „banálnymi problémami“. "Slovenská republika má pred sebou závažnejšie problémy v oblasti hospodárstva, ekonomiky, sociálnych vecí, zdravotníctva, školstva, to sú všetko výzvy, kde občania Slovenskej republiky očakávajú od vlády aj od parlamentu skutočné riešenia," skonštatoval.

Pellegrini a Žiga na spoločnom vyhlásení.
Zobraziť galériu (4)
Pellegrini a Žiga na spoločnom vyhlásení.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň zdôraznil, že bez ohľadu na akékoľvek politické súboje opozície a koalície musia pomery v NR SR v hrubých rysoch rešpektovať výsledok parlamentných volieb. "Na druhej strane však platí, že žiadna funkcia, či v Národnej rade, v parlamente, vo vláde a v iných orgánov, nie je viazaná na konkrétne meno, ale apeloval som na pána povereného predsedu, aby sme dodržiavali minimálne rozloženie síl a nejaké parciálne a proporčné zastúpenie jednotlivých politických strán v orgánoch," priblížil prezident.

Dočasne poverený predseda parlamentu Žiga v súčasnosti nepredpokladá, že by sa mala otvárať koaličná zmluva kvôli novému predsedovi NR SR. Problémy s koaličnou stranou SNS podľa jeho slov nie sú, o čom svedčí aj prijímanie zákonov v parlamente.

Peter Žiga po vyhlásení s prezidentom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

S premiérom sa Pellegrini stretne v utorok

Prezident okrem toho informoval, že v utorok (27. 8.) o 14.00 h sa v Prezidentskom paláci stretne s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) po jeho návrate zo služobnej cesty z Normandie. Následne bude pokračovať v stretnutiach s predsedami koaličných parlamentných strán. Po nich sa stretne aj s predsedami opozičných strán a aj s ministrami v reakcii na aktuálnu situáciu. Uvádza, že účelom jeho stretnutí s najvyššími predstaviteľmi politického života nie je zasahovať do fungovania a právomocí parlamentu a vlády SR. Chce byť však informovaný a dohliadať na to, ako fungujú a zabezpečujú chod jednotlivé ústavné orgány tohto štátu.

Pellegrini a Žiga na spoločnom vyhlásení.
Zobraziť galériu (4)
Pellegrini a Žiga na spoločnom vyhlásení.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň uviedol, že by sa chcel vrátiť ku tradícii, ktorá u jeho predchodkyne Zuzany Čaputovej podľa jeho slov absentovala. "Chcem, aby sme sa v pravidelných intervaloch, k zásadným otázkam domácej alebo zahraničnej politiky, stretávali za okrúhlym stolom na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov tak, ako sa to v demokratickej krajine patrí," vyhlásil. Pellegrini zároveň avizuje, že ešte do konca roka predstúpi pred NR SR so správou o stave republiky.

Viac o téme: Peter ŽigaPeter PellegriniParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu