Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Úspešný príbeh francúzskej školy v Bratislave! Minister Drucker sa pri otázkach o francúzskej kultúre „zapotil“

Minister školstav Tomáš Drucker Zobraziť galériu (3)
Minister školstav Tomáš Drucker

BRATISLAVA – Takmer 400 žiakov, 230 rodín a 60 učiteľov z rôznych kútov sveta tvorí komunitu Francúzskej školy v Bratislave (EFIB). Jej príbeh úspechu sa začal písať pred dvadsiatimi rokmi. Už tretí rok posiela svojich úspešných maturantov na prestížne univerzity v zahraničí. Uplynulý víkend v Harmónii za prítomnosti ministra školstva Tomáša Druckera sa spomínalo na začiatky a minister odpovedal na otázky týkajúce sa Francúzska.

Herci Jean Gabin, Alan Delon či Sophie Marceau - francúzski umelci, ktorých pozná celý svet a patria aj k najobľúbenejším slovenského ministra školstva Tomáša Druckera. Na slávnosti k 20. výročiu Francúzskej školy v Bratislave minister ocenil prínos francúzskej kultúry a školy v slovenskom systéme vzdelávania. Vyzdvihol, že práve Francúzka škola v Bratislave ako prvá a zatiaľ jediná na Slovensku implementovala KIVA - fínsky prevenčný program proti šikane, ktorý je aktuálne vyhodnotený na celom svete ako najefektívnejší.

Zľava: Frederic Le Vouedec, Tomáš Drucker, Olivier Favry, Jerome Valette, Betrand Vial a Katarína Korecká.
Zobraziť galériu (3)
Zľava: Frederic Le Vouedec, Tomáš Drucker, Olivier Favry, Jerome Valette, Betrand Vial a Katarína Korecká.  (Zdroj: Topky/lb)

Francúzska škola v Bratislave vznikla v roku 2004. Bola najprv akreditovaná francúzskym ministerstvom školstva a následne bola zapísaná do siete slovenských škôl ako súkromná škola. „Pôvodným cieľom školy bolo poskytnúť vzdelanie francúzskym deťom žijúcim dočasne na Slovensku. V prvých rokoch školu tvorila iba materská škola a prvý stupeň základnej školy. V roku 2009 škola otvorila 2 stupeň – Collége,“ prihovoril sa na slávnosti predseda výboru Združenia pre francúzsku školu Jerome Valette. Práve výbor tvoria volení zástupcovia rodičov a spolu s vedením školy riadia školu. 

Olivier Favry – riaditeľ Francúzskeho inštitútu v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Olivier Favry – riaditeľ Francúzskeho inštitútu v Bratislave  (Zdroj: Július Hlavčo)

Kým školu a materskú školu na začiatku navštevovalo zopár detí, v súčasnosti školskú komunitu tvorí takmer 400 žiakov (od materskej školy, základnej školy až po lýceum). „Minulý rok, prvýkrát v histórií školy, maturoval žiak, ktorý do EFIB (Francúzskej školy v Bratislave) nastúpil v materskej škole a absolvoval tu celé svoje školské vzdelávanie až po získanie francúzskej maturity,“ povedal šéf riadiaceho výboru Valette. Zároveň vo svojom príhovore ocenil Slovensko a slovenské ministerstvo školstva, ktoré je dôležitým partnerom pri rozvoji školy. Minister školstva Drucker prisľúbil aj naďalej pomoc pri rozvíjaní medzinárodných škôl na Slovensku.

Na Slovensku od založenia školy pôsobí aj obľúbený francúzsky učiteľ Frederic Le Vouedec, pre ktorého sa Slovensko stalo novým domovom. Ako spomenul, zostarol, ale francúzsky šarm mu zostal. Bývalá moderátorka Ta3 Katarína Korecká bavila počas slávnosti hostí. Sama má dve deti vo Francúzskej škole. Najväčší potlesk od prítomných rodičov, učiteľov a žiakov dostal nový zástupca riaditeľa školy Bertrand Vial. Francúz, ktorý v minulosti reprezentoval svoju krajinu v hádzanej a so svojim synom žije na Slovensku.

Viac o téme: Francúzsky inštitút v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu