Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Rezort školstva chce vytvoriť varovný systém pred predčasným ukončením školskej dochádzky

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce vytvoriť systém včasného varovania pred predčasným ukončením školskej dochádzky. Ku školskému roku 2028/2029 má byť pripravený na implementáciu na všetkých základných a stredných školách na Slovensku. Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu rezortu.

"Žiaci, ktorí školu opustia skôr, než získajú výučný list alebo maturitu, majú značné ťažkosti s uplatnením na pracovnom trhu, pričom ich miera nezamestnanosti dosahuje takmer 80 percent. Navyše, štát prichádza ročne o odhadom 50 miliónov eur," upozornilo ministerstvo. Včasnou identifikáciou a intervenciami sa podľa neho môže výrazne znížiť počet žiakov, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku.

archívne video

Holub o zmenách po rekonštrukcii a modernizácii budovy praktickej výučby na SŠ Ľ. Podjavorinskej v Prešove (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Z rezortu avizovali, že projekt bude prebiehať štyri roky a je rozdelený do štyroch fáz. Prvá fáza sa podľa nich zameria na hĺbkové skúmanie príčin predčasného ukončenia školskej dochádzky. Doplnili, že na základe získaných dát a zahraničných skúseností bude v druhej fáze vyvinutá slovenská verzia systému včasného varovania, ktorá sa následne overí na dvoch desiatkach pilotných škôl.

Počas pilotnej fázy budú podľa nich tzv. oblastní koordinátori úzko spolupracovať s triednymi učiteľmi a členmi školských podporných tímov, aby poskytli žiakom v riziku predčasného ukončenia školskej dochádzky cielenú podporu. Na základe dvojročných terénnych skúseností majú byť vypracované praktické metodiky a analytické materiály, ktoré budú slúžiť na plošné zavedenie systému.

"V záverečnej fáze sa bude klásť dôraz na vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí budú vyškolení na praktické využitie systému včasného varovania a podporných opatrení. Ku školskému roku 2028/2029 bude systém pripravený na implementáciu na všetkých základných a stredných školách na Slovensku," uviedli z MŠVVaM. Na projekt je alokovaných 7 672 788,20 eura, pričom ho zastrešuje Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie.

Viac o téme: Školská dochádzkaRezort školstvaVarovný systémPredčasné ukončenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu