Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Mimovládky protestujú proti likvidačnému zákonu o spolkoch

Šéf rezortu Robert Kaliňák na budúci týždeň plánuje rokovanie so zástupcami spolkov.
Šéf rezortu Robert Kaliňák na budúci týždeň plánuje rokovanie so zástupcami spolkov. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Návrh zákona o spolkoch je v priamom rozpore so základnými ľudskými právami aj ústavou! Toto vyhlasujú mimovládne organizácie, ktoré v týchto dňoch bojujú proti ustanoveniam z dielne ministerstva vnútra Roberta Kaliňáka. Tvrdia, že ich chce zákonom zlikvidovať.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že zákon je potrebný, aby sa zjednodušilo fungovanie tretieho sektora. Podľa mimovládnych organizácií je však novým zákonom ohrozená verejná kontrola. „Návrh nič nerieši, iba nivočí dobre fungujúce prostredie občianskej spoločnosti, oberá ľudí o ich základné práva a možnosti spravovať veci verejné a kontrolovať verejnú moc,“ uvádza sa v hromadnej pripomienke, ktorú podporilo takmer štyristo organizácií.

Rezort vnútra kroky organizácií vníma ako klopanie na otvorené dvere. „Ide o precitlivenú reakciu. Viac by sme ocenili konštruktívne návrhy, ktoré by zákon vylepšili,“ reagoval hovorca ministerstva Erik Tomáš. Šéf rezortu Robert Kaliňák na budúci týždeň plánuje rokovanie so zástupcami spolkov. Podľa mimovládnych organizácií prichádza do úvahy len stiahnutie zákona. „Nie je o čom diskutovať. Treba ho stiahnuť, pretože celý je nanič,“ spresnila Šarlota Pufflerová z organizácie Občan a demokracia.

Čo spornému zákonu vyčítajú mimovládky?
- Spolky sa nebudú registrovať, ale povoľovať.
- Spolky môžu vyvíjať činnosť len pre svojich členov, čo je neprijateľné pre azylové domy, materské centrá, Ligu proti rakovine, Slobodu zvierat a iné.
- Zavedenie vysokých pokút a vedenie podvojného účtovníctva.
- Zákaz podnikania, čím zaniknú počítačové a jazykové kurzy či chránené dielne.
- Zákon je pre neprávnikov málo zrozumiteľný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu